Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Звіт про роботу міського Центру дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання за 2018 рік

Івано-Франківський міський Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області (далі Центр) – є комплексним позашкільним закладом освіти, який організовує роботу з дітьми та молоддю за різними напрямами соціокультурної, науково-технічної, художньо-естетичної, оздоровчої, еколого-натуралістичної, дозвіллєво-розважальної, туристсько-краєзнавчої, фізкультурно-спортивної та іншої освіти та виховання.

Основними завданнями Центру є: створення умов для гармонійного розвитку особистості, задоволення потреб дітей та молоді у позашкільній освіті, організація дозвілля і відпочинку вихованців, виявлення, розвиток і підтримка юних талантів і обдарувань, стимулювання творчого самовдосконалення дітей та юнацтва, формування у дітей та юнацтва національної самосвідомості, активної громадянської  позиції, прагнення до здорового способу життя.

В структуру Центру входять 18 дитячо-юнацьких клубів, які розташовані в різних мікрорайонах міста Івано-Франківська, що дає змогу надавати послуги з позашкільної освіти дітям та молоді за місцем проживання. Вихованцями Центру на даний час є 2100 дітей та юнацтва.

Для виконання головних завдань Центру педагогічними працівниками проводяться різноманітні заходи як в клубах, так і на майданчиках. Протягом 2018 року в дитячо-юнацьких клубах, на ігрових майданчиках в мікрорайонах та центральній частині міста було організовано та проведено 672 концертно-розважальних, пізнавально-ігрових, спортивно-оздоровчих та виховних заходів, учасниками та глядачами яких стали більше 17 тисяч дітей та молоді.

Протягом 2018 року за підтримки міського голови було проведено наступні загальноміські заходи, які вже стали традиційними: концертна програма «Парад новорічно-різдвяних пісень», фестиваль «Танцювальний калейдоскоп», святково-розважальні програми «Цвіт талантів Івано-Франківська» до Дня міста, «Свято в Республіці дитинства» до Дня захисту дітей, «Ми – діти твої, Україно!» до Дня Незалежності України, а також святково-розважальні програми «Новорічно-Різдвяна феєрія», «В цей день зима з весною стрічаються», «Великодні гаївки та забави», «Рідному місту та рідній матусі присвячується», «Сонечко всміхається – свято Івана Купала наближається», «Останні акорди літа», «Свято української родини», які проходять в мікрорайонах міста.

Протягом квітня – травня 2018 року в десяти дитячо-юнацьких клубах Центру педагоги-організатори провели практичні заняття з вихованцями клубів по проекту Design squab Global. Діти мали можливість спробувати себе в ролі робототехніка, конструктора чи програміста. Всі учасники проекту отримали сертифікати.

В рамках другого міжшкільного фестивалю «Злива мрій» Центр презентував концертну програму «Феєрія сонячного літа». Протягом чотирьох годин вихованці Центру демонстрували свої творчі здобутки мешканцям та гостям нашого міста.

На площі Міцкевича педагогічними працівниками Центру було проведено воркшоп «Простір активного дозвілля». Воркшоп проходив в рамках проекту «Розумний туризм в Івано-Франківську (SMART TOURISM)», що реалізовувався виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» за підтримки Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджувала Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади,.  Протягом п’яти годин діти разом з батьками активно провели свій вільний час, взявши участь у майстер-класах з квілінгу, битві бейблейдів, цікавих іграх з парашутом, велетенськими кубиками, доміно, малювали крейдою на бруківці, спробували свої здібності у «Шоу кубіка-рубіка», танцювальних флешмобах та інших сімейних розвагах.

Щоб урізноманітнити навчально-виховний процес в клубах за місцем проживання педагогічними працівниками Центру використовуються різні форми та методи роботи з дітьми. Минулого року було проведено:

- години народознавства: «Ой на Андрія дівчата гадали», «Українські традиції старого Нового року», «Різдвяна світлиця», «Стрітення Господнє», «Великодні дзвони», «Любов’ю квітнуть вишиванки», «Вишиванки, наче райдуги співанки»;

- історичні години: «Битва під Крутами», «День соборності України», до річниці створення УПА, до дня пам'яті жертв голодомору, «Вшанування подвигів учасників революції гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні»;

- виховні години та бесіди: «Мова – духовне багатство народу», «Збережемо наш скарб  – рідну мову», «Патріотичне відродження через призму творчості Т.Шевченка», «Не вмирає душа наша, не вмирає воля…», бесіди до Дня Чорнобильської трагедії, до річниці перемоги над нацизмом у Європі та інші;

- круглі столи та години спілкування: «Правила толерантності», «Бути економним означає…», «Моя улюблена професія», «Ми – діти нового століття»;

- майстер-класи та години творчості: «Наповнюй все любов’ю у кожному домі», «Весна прийшла», «Великодні передзвони», «Дорогій матусі»;

- виставки та конкурси дитячих малюнків: «Осінній вернісаж», «Жовті килими осені», «Новорічна ялинка», «У володіннях чарівної зими», «Зимонька-зима», «Збережи підсніжник», «Двір моєї мрії», «Квіти планети Земля», «Великодня писанка»;

- пізнавально-розважальні свята: до Дня козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці «Ми роду козацького діти, землі української цвіт», «Свято Миколая Чудотворця», «Свято з присмаком Різдва», «Колядує Україна, колядує вся земля», «Україна моя вишивана», «Душа мого народу – рушники, барвінками і мальвами зігріта», «Ми, українці в рідній сторонці!»;

- розважально-ігрові програми: «Сім кольорів дитинства», «Подаруй валентинку», «Ігровий калейдоскоп», «Казкові мандри», «Стоп кадр ігромайстра», «Територія дитинства», «Країна енерджиландія», «Чарівна скринька», «Дівчачі витребеньки», «Літо зі сміхом та жартами», ігровий атракціон «Весняна плутанина», «Битви бейблейдів»;

- спортивно-розважальні програми: «Козацькому роду нема переводу», «Сильні, сміливі і спритні», «Спортивна зима», квест «Рух, здоров’я та краса», змагання з шашок, шахів, настільного тенісу, міні-футболу;

- відпочинково-пізнавальні екскурсії та інше;

- благодійні акції: спільно з департаментом молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради відвідали з вертепним дійством соціально-реабілітаційний центр матері та дитини «Містечко милосердя Святого Миколая», а також презентували   виставу «Подорож до Святого Миколая» для дітей з багатодітних, малозабезпечених та неповних сімей в приміщенні МВК; спільно з представниками БО «Благодійний фонд «Ти – ангел» привітали із Святом Миколая та Різдвом Христовим дітей, які перебувають  у дитячому відділенні онкогематології в обласній дитячій лікарні; організували святково-розважальну новорічну програму для дітей у навчально-реабілітаційному центрі по вул. Хоткевича, 52а.

В літній період, коли більшість педагогічних працівників навчальних закладів перебували у відпустках, в дитячо-юнацьких клубах продовжувало вирувати життя. Активісти клубів спільно з педагогами-організаторами  організовували для дітей, які залишилися у місті, різноманітні заходи:

- розважальні свята: «Літо – радісна пора», «У літні пригоди з цікавим дозвіллям», «Забави нашого дитинства», «Барвисте літо в нашому дворі», «Квітковий дивограй», «Про відпочинок дбай, а про клуб не забувай», «Літо розсипає срібні роси»;

- конкурси малюнку: «Літо на долоні», «Веселковий дивокрай»;

- спортивні розваги: «Сильні, сміливі, спритні», «Змагаємось весело», «Веселі старти на майданчику», «Тато, мама, я – спортивна сім’я»

- творчі майстерні: «Територія дитинства», «Кольорові фантазії», «Веселкове літо».

Протягом літа педагогічними працівниками Центру було проведено 120 масових заходів, у яких взяло участь 4905 дітей та молоді.

Адміністративно-господарським персоналом щорічно проводяться роботи з утримання матеріально-технічної бази Центру в належному експлуатаційному стані. Минулого року розпочато роботу з модернізації системи освітлення в дитячо-юнацьких клубах Центру (встановлено світлодіодні лампи та світильники). Проведено косметичний ремонт приміщень у дитячо-юнацьких клубах «Сучасник», «Мангуста», «Юність», дитячо-юнацькому центрі, поточний ремонт методичного кабінету у дитячо-юнацькому клубі «Мрія», коридорів у дитячо-юнацькому клубі «Богатир». Здійснено капітальний ремонт системи водопостачання та намальовано мурал на одній із стін клубу «Глобус»;  капітальний ремонт системи опалення та частини фасаду (утеплено одну стіну)  клубу «Прометей».

Виготовлено проектно-кошторисну документацію на встановлення скеледрому у клубі «Глобус» та проектну документацію на проведення капітального ремонту клубу «Ліра».

Всі клуби Центру підключені до мережі Інтернет. Постійно поповнюються ігротеки в клубах, закуповуються канцтовари для роботи гуртків та творчих майстерень. В кожному клубі встановлено нові інформаційно-довідкові стенди, де батьки та вихованці можуть ознайомитися з роботою клубу.

Навчально-виховна робота в гуртках Центру здійснюється згідно з навчальними планами та програмами, затвердженими Міністерством освіти і науки України. Керівники гуртків працюють за навчальними програмами різного рівня. До занять залучаються діти та молодь віком від 6 до 18 років.

На кінець 2018 року у дитячо-юнацьких клубах Центру працювало 7 груп художньо-естетичного напрямку, 6 – гуманітарного і 4 – соціально-реабілітаційного напрямку.

Вихованці гуртків Центру є постійними учасниками міських, міжнародних, та всеукраїнських конкурсів-фестивалів: XVIIІ Всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» м. Львів, міська фотовиставка «Моя сім’я, моя родина – наша славна Україна», конкурс іграшок - сувенірів «Український сувенір», загальноміський конкурс-виставка новорічно-різдвяних листівок, виставка-конкурс «Стрітенська мозаїка», міська виставка-конкурс «Знай і люби свій рідний край», міське свято-конкурс писанки, міський конкурс «Флористичний розмай», загальноміський конкурс на кращу драматизацію творів Т.Шевченка «До твого слова, як іконостаса, ми прихиляємось Тарасе», загальноміський конкурс хореографічних колективів, VI-й міжнародний конкурс-фестиваль хореографічного мистецтва м. Івано-Франківськ, Всеукраїнський чемпіонат «Showtime», всеукраїнський чемпіонат сучасного танцю «STEP UP» м. Тернопіль, всеукраїнські змагання зі спортивного танцю «Stanislaviv dance» м. Івано-Франківськ, Всеукраїнські змагання «In love with Dance», фестиваль мистецтв «Таланти землі Галицької» м. Івано-Франківськ, VI Всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль-конкурс юних вокалістів «Пісня над Бугом», м. Хмельницький, Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Карпатські соловейки» м. Івано-Франківськ та інших.

Минулого року вихованці гуртка «Студія естрадного вокалу «Марічейка» (керівник Любов Полякова) стали лауреатами конкурсів-фестивалів:

- VI Всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль конкурсу юних вокалістів «Пісня над Бугом» – І місце, м. Хмельницький;

- Всеукраїнський фестиваль-конкурс «MUZIBAFEST» – ІІ місце;

- Дитячо-юнацький фестиваль народного мистецтва «Смарагдові витоки» – І місце, м. Мукачево.

Інформація про діяльність Центру постійно висвітлюється в засобах масової інформації, на офіційних веб-сайтах міста Івано-Франківська, Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради та сайті Центру. Окрім цього, створено сторінки в соціальних мережах Facebook та Instagram. Минуло року у конкурсі веб-сайтів, організованому Департаментом освіти та науки Івано-Франківської міської ради, наш веб-сайт отримав І місце серед позашкільних закладів міста.

Методична робота в Центрі, як важлива складова педагогічної освіти працівників, має цілісну систему дій і заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації та професійної майстерності кожного педагогічного працівника, розвиток його творчого потенціалу, досягнення позитивних результатів навчально-виховного процесу.

Педагогічні працівники Центру протягом 2018 року з метою самоосвіти відвідали різноманітні семінари, вебінари, тренінги: навчання з основ робоклубу «Design Squad Global», літня експрес-школа «Креативне мислення», фестиваль педагогічних ідей (м.Львів), «Орф-Семінар Світлани Фір. Діти від 3 до 6р. Семінар-практикум» (м.Ужгород), тренінг «Конфлікти, мистецтво взаємодії та шляхи їх вирішення в позашкільному просторі», вебінар «Розвиток через музику», Всеукраїнський медійний молодіжний форум (м.Харків), Форум активних вчителів «Нові горизонти», Проект «Досягни мрію».

З метою розвитку професійної компетентності педагогічних працівників, обміном досвіду роботи було проведено:

- ярмарок педагогічних знахідок на тему: «Народні символи – обереги України»;

- педагогічні читання з нагоди 130 років від дня народження Антона Семеновича Макаренка. «Педагогічні практики А.Макаренка і сьогодення»;

- виставки до свят народного календаря, до знаменних і пам’ятних дат,

- виставка педагогічних знахідок педагогів-організаторів Центру;

- семінар-тренінг «Готовність педагогічного колективу до інноваційної діяльності, як складова професійної компетентності»;

- виїзний семінар-тренінг «Професійне здоров’я педагога, як ресурс професійно – особистісного розвитку»;

- година спілкування «Працювати на майбутнє»;

- майстер-клас «Творимо красу власними руками»;

- навчально-пізнавальний тренінг «Конфлікти, мистецтво взаємодії та шляхи їх вирішення в позашкільному просторі»;

- семінар «Сутність та напрямки STEM-освіти»;

- воркшоп «Стратегія розвитку Центру дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання в умовах новітньої освітньої системи».

         Воркшоп спонукав педагогічних працівників до втілення нових форм роботи в дитячо-юнацьких клубах, а також презентував новий підхід для організації «Простору активного дозвілля» в кожному клубі.

Дитячо-юнацькі клуби Центру є альтернативним домом для багатьох юних мешканців нашого міста, адже тут вони мають можливість поспілкуватись з однолітками, випити теплого чаю, отримати пораду та підтримку від педагога, а також цікаво та змістовно провести своє дозвілля.

 

 

 

Директор міського Центру дозвілля

дітей та юнацтва за місцем проживання                             Л.Зваричук