Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Вплив телебачення на дітей: плюси і мінуси

Дозволяючи дитині дивитися телевізор, важливо робити це, не шкодячи фізичній активності та навчанню

Телебачення відіграє важливу роль у житті кожної дитини. Завдяки йому діти занурюються у світ, повний магії, пригод, супергероїв, і живуть в ньому. Іноді це викликає занепокоєння батьків - у залежності від того, які фільми і телепередачі дивляться діти.

Телебачення формує характер і особистість дитини, воно може навіть змінити її погляди на життя. Якщо ви зможете вжити деякі запобіжні заходи, ваша дитина буде дивитися телепередачі, не піддаючи себе негативному впливу телебачення.

Коли дитина дивиться кримінальні драми або фільми жахів, а потім страждає від кошмарів, у неї сформувалися негативні звички, пов'язані з телебаченням. Діти проводять перед екранами телевізорів значну частину свого вільного часу, і це формує їх особистість. Правильні телевізійні програми дають дитині необхідні відомості про навколишній світ і суспільство, а також забезпечують її соціальний, емоційний і когнітивний розвиток. Важливо дотримуватися балансу між переглядом телепрограм, іграми і навчанням, якщо ви хочете, щоб дитина залишалася фізично активною.

Позитивний вплив телебачення на дітей

Перегляд телепрограм має для дітей низку переваг. Розглянемо деякі з них.

  1. Розвага

Дитячі телепередачі вчать дітей різних навичок: справлятися зі складними емоціями, спілкуватися з однолітками, виходити зі складних ситуацій. Переглядаючи розважальні шоу і вікторини, діти розвивають уяву.

  1. Навчання

Освітні програми підштовхують дітей до дій. Якщо дитині не подобаються традиційні методи навчання, освітні програми можуть стати чудовим способом змусити її вчитися. Такі програми розвивають у дітей навик вирішення проблем і аналітичне мислення.

  1. Спорт

Перегляд спортивних програм (футбол, баскетбол тощо) може викликати інтерес дитини до занять спортом та ігор на вулиці. Спортивні шоу мотивують дітей проявляти фізичну активність, вести здоровий спосіб життя. У підсумку це призводить до фізичного і емоційного благополуччя.

  1. Культура

Ваша дитина любить досліджувати навколишній світ і подорожувати? За допомогою культурних телепрограм і тревел-шоу вона може познайомитися з усіма чудесами світу. Вивчення різних культур сприяє соціальному розвитку дитини. Вона стає більш толерантною до представників інших культур і починає мислити більш цілісно.

  1. Творчість

Телевізійні програми можуть стосуватися будь-яких тем: від кулінарії і різних ремесел до музики і театру. Телеканали про мистецтво і окремі програми про музику, художнє мистецтво тощо спонукають дітей шукати своє покликання і проявляти творчі здібності.

  1. Успішність у школі

Відповідальний перегляд телепрограм призводить до емоційного благополуччя дитини. Це, у свою чергу, призводить до поліпшення успішності. Дослідники стверджують, що діти, які дивляться інформаційні та освітні програми, в академічній успішності перевершують однолітків.

  1. Здорові способи зняття стресу

Перегляд телепрограм є для дітей здоровим способом впоратися зі стресом, який вони отримують у школі. Телебачення в розумних дозах може поліпшити настрій дитини і допомогти їй подолати емоційні проблеми.

  1. Сучасні технології

Завдяки доступу до телевізійного контенту діти вчаться використовувати нові технології і стежать за соціальними тенденціями. Телебачення робить дітей більш обізнаними і поінформованими.

  1. Мовленнєвий та емоційний розвиток

Якщо дитина вивчає іноземну мову, ви можете допомогти їй зрозуміти лексику і граматику за допомогою освітніх телепрограм або фільмів. Крім того, позитивні передачі вчать дитину здорової емоційної поведінки і соціальних навичок, які в майбутньому відіграють важливу роль в її успішності в житті.

  1. Підтримка інтересу

Якщо ваша дитина постійно бігає по дому і не може всидіти на місці ні хвилини, дозвольте їй подивитися телевізор. Це позбавить її від нудьги. Дитині буде цікаво, а телевізійний контент буде розвивати її пізнавальну сферу. Однак вам варто стежити за тим, щоб це практикувалося лише зрідка і не входило в звичку.

  1. Соціальний розвиток

Діти, які бачать по телевізору позитивних героїв, намагаються імітувати їх поведінку. Це стосується як задач, пов'язаних з суперництвом, так і співпраці з людьми. Наприклад, якщо улюблений персонаж дитини добре вчиться, займається спортом, бере участь у громадських заходах, дитина буде намагатися чинити так само. Таким чином, телебачення допомагає дитині в соціальному розвитку.

  1. Особистісний ріст і незалежне мислення

Перегляд телепередач розвиває незалежне і нестандартне мислення дитини. Ці навички дуже важливі у світі, у якому цінується креативність і різностороннє мислення.

Негативний вплив телебачення дитину

Перегляд телепрограм може мати на дитину і негативний вплив. Розглянемо головні недоліки телебачення для дітей.

  1. Телебачення краде час

Діти, які проводять перед телевізором занадто багато часу, можуть втратити можливості, які їм надає життя. Приділяючи занадто багато уваги перегляду телепрограм, дитина витрачає дорогоцінний час, який могла б присвятити більш важливим справам: спілкуванню з друзями, виконанню домашніх завдань, іграм на вулиці тощо.

  1. Недостатньо розвинені мовні і соціальні навички

Вам може здатися, що даний пункт суперечить тому, що було сказано з приводу переваг телебачення. Але телебачення дійсно шкодить дітям до двох років. У цьому віці мозок дитини розвивається. Дитина розвиває соціальні та емоційні навички. Проблема в тому, що телевізор, на відміну від людей, не посміхається, не розмовляє і не взаємодіє з дитиною. У цей період вона вразлива, тому телебачення впливає на психічний стан дитини. Навіть у більш пізньому віці зайвий час перед екраном може обмежувати соціальну взаємодію дитини. У довгостроковій перспективі це може негативно вплинути на її мовний та соціальний розвиток.

  1. Телебачення погано впливає на творчість і уяву дитини

Якщо дитина постійно дивиться телевізор замість того щоб гратися на вулиці і досліджувати реальний світ, вона не зможе добре розвинути свою уяву. Діти, які звикли дивитися телевізор, не можуть стимулювати свою уяву, самостійно формулювати ідеї. Вони пасивно споживають, а не створюють.

  1. Неможливість сконцентруватися

Діти, які щодня проводять перед екраном 2-3 години і більше, часто в школі страждають від дефіциту уваги. У таких дітей існує велика ймовірність розвитку синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю. Дитина не може концентрувати увагу і зосереджуватися. Це стосується не тільки навчання, а й спорту, й інших сфер. Дитина може не хотіти брати участь у творчих заняттях.

  1. Низька продуктивність

Продуктивність - це ключ до досягнень в житті. Якщо дитина постійно дивиться телевізор і нічого не робить для досягнень у навчанні, соціальному або емоційному житті, вона марно витрачає свій час.

  1. Зайва вага

Діти, які занадто багато дивляться телевізор, схильні до ризику розвитку ожиріння та інших проблем зі здоров'ям. Часто звичка проводити весь вільний час за екраном продовжується у дитини і в підлітковому віці.

  1. Проблеми із зором і серцево-судинні захворювання

У дитини, яка зловживає переглядом телепрограм, може розвинутися «синдром ледачого ока». Він полягає в розмитому або ослабленому зорі, який не можна виправити за допомогою окулярів або лінз. Зловживання телебаченням також призводить до низької фізичної активності і малорухливого способу життя. Це може вплинути на серцево-судинну систему і мозок. Згодом це може призвести до серцево-судинних захворювань і звуження артерій.

  1. Погана поведінка

Згідно з дослідженнями, надмірний перегляд телепрограм може змінити структуру мозку і спровокувати негативну поведінку, особливо насильство і агресію. Діти, які дивляться програми, що не підходять їм за віком, більше від інших схильні до такого ризику.

  1. Проблеми з самооцінкою

Телебачення дає дітям спотворене уявлення про світ. Передачі, у яких показується ідеальне життя, може знижувати самооцінку дитини.

  1. Емоційні зміни

Діти, які дивляться телепередачі, у яких висвітлюються такі теми, як секс, наркотики, зловживання алкоголем тощо, стають емоційно вразливими. Вони занадто малі, щоб правильно зрозуміти ці проблеми, тому можуть отримати викривлене уявлення про реальність і піддатися психологічному впливу.

  1. Погана успішність

Якщо дитина занадто багато часу проводить за переглядом телепрограм, вона менше займається іншими справами. Іноді діти навіть пропускають уроки або не роблять домашні завдання через те, що дивляться телевізор. У кінцевому підсумку це погано позначається на їх успішності.

  1. Розлади навчання

Надмірний перегляд телепрограм може викликати низку проблем: від недостатньо розвинених навичок слухання і творчих навичок до порушень дрібної моторики. Це відбувається тоді, коли дитина не проявляє розумову і фізичну активність. Якщо у дитини розвивається синдром дефіциту уваги з гіперактивністю, вона не може зосередитися на навчанні.

Як батькам захистити дитину від шкідливого впливу телебачення

Розглянемо конкретні дії, які можуть зробити батьки, щоб запобігти негативному впливу телебачення:

  • обмежте кількість часу, який дитина проводить за телевізором;
  • переконайтеся, що дитина дивиться якісні програми, що відповідають віку;
  • дивіться телевізор разом з дитиною, щоб переконатися, що вона дивиться корисні й розвиваючі передачі. Це також допоможе зміцнити зв'язок між вами;
  • не ставте телевізор у спальні і вимикайте його, коли програма закінчиться;
  • не встановлюйте занадто строгих правил, оскільки дитина стане надмірно прив'язаною до телевізора.

Чи можна давати маленьким дітям дивитися телевізор?

Дітям, молодшим від двох років, не можна дивитися телевізор, оскільки їх мозок ще розвивається і залишається вразливим. У цьому віці у дітей розвиваються емоційні і соціальні навички, тому батьки повинні спілкуватися з ними, дбати про їх емоційні потреби, вчити їх читати, писати і малювати.

У цьому віці розвивається пізнавальна сфера дитини, тому краще за все тримати телевізор подалі від дітей до двох років.

Пізніше в перегляді телепрограм важливо знати міру. Переконайтеся, що дитина дивиться якісні програми і продуктивно проводить свій вільний час - так ви забезпечите її правильний розвиток. Перегляд телепередач - це частина щоденного життя і, якщо підійти до нього правильно, це може піти дитині на користь.