Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Веселі ігри для розвитку навичок спілкування

Гра «Темний лабіринт»

Всі учасники гри, крім ведучого, шикуються в лінію і міцно зажмурюють очі. Потім, з закритими очима, вони починають виконувати команди ведучого: «Два кроки вперед, поворот наліво, два кроки вправо, поворот кругом, крок вліво, поворот наліво, чотири кроки прямо, поворот на 180 градусів, два кроки назад, поворот праворуч, поворот наліво, крок вперед, три кроки ліворуч і т.д.». Потім по команді ведучого «Відкрити очі!» всі відкривають очі і дивляться, хто як стоїть. Якщо хтось стоїть не так, як всі, то він виходить з гри. Потім гра триває, поки не залишаються тільки два (або один) найуважніших гравця.

Гра «Кульки - віники»

Це змагальна гра. Її можна проводити з двома учасниками або з двома командами учасників. Буде потрібно два повітряні кульки і два віника. Два учасника повинні пронести кульки на віниках певну дистанцію (наприклад, від стіни до столу), не впустивши їх і не проколів. Кульки можна притримувати рукою. Якщо грають командами, то за принципом естафети кульки носять по черзі всі учасники. Той учасник (або команда), якому це вдалося, отримує спеціальний сертифікат, що надає право підмітати приміщення цим віником протягом тижня.

Гра «Допомога друга»

Ця гра спрямована на розвиток взаємодопомоги і підтримки один одного. Вибираються двоє гравців, один з яких ведучий, повинен наздогнати і «засалити» іншого. Інші діти стають по колу на відстані приблизно одного кроку. Тікає і ведучий біжать вздовж кола, і другий намагається наздогнати другого. Але втікач, якщо відчуває, що його наганяють, може попросити допомоги у будь-якого гравця в колі, вигукнувши його ім'я. Тоді названий гравець залишає своє місце і біжить по колу, а на його місце постає перший тікав гравець. Однак звільнене місце може зайняти і наздоганяючий, тоді «ведучим» стає той, хто запізнився. Гра продовжується до тих пір, поки цікаво дітям.

Гра «Довгий хвіст»

Дітям роздаються картинки з тваринами, у яких хвости різної довжини (можна і майже безхвостих, наприклад, ведмідь). По команді ведучого їм потрібно швидко

вишикуватися в шеренгу від самого коротенького до самого довгого хвоста, потім навпаки. Можна запропонувати ознака пухнастості хвоста. Важливо, щоб діти виконали завдання швидко і правильно. Якщо гравців багато, то вони діляться на дві команди і змагаються на час і точність гри.

Гра «Концерт»

Ця гра характеризується тим, що готується заздалегідь, причому процес підготовки для дитини не менш цікавий і привабливий, ніж сама гра.

Хтось з учасників гри бере на себе роль конферансьє. Він заздалегідь готує і вивішує перед грою на видному місці афішу про те, що відбудеться концерт, на якому виступлять такі учасники (перелік). Завдання кожного учасника майбутнього концерту - придумати собі номер, реквізит, костюм і все це підготувати. Потім у призначений час відбудеться сам концерт. Всі учасники виконують роль глядачів, коли не зайняті у номері. Потім шляхом голосування присвоюються призи. Важливо, щоб всі учасники отримали якийсь приз. Для цього потрібно придумати відповідне число номінацій. Від самих звичайних («кращий номер», «костюм») до нетрадиційних (за «саму широку посмішку», «за роботу усіма чотирма лапами», «саму довгу спідницю» тощо).

Гра «Комплімент»

Учасники розбиваються на пари (можна випадковим чином), і ці пари повинні на час говорити один одному ласкаві і добрі слова, не зупиняючись і не повторюючись. Один говорить, інший каже, знову перший, знову другий і т. д. Виграє сама «довгограюча» пара.

Гра «Сіамські близнюки»

Всі діти діляться на пари, бажано рівні по зростанню. Потім кожна пара, взявши за листком чистого паперу, постає обличчям один до одного. По команді діти притискаються один до одного лобами, між якими затиснуто аркуш паперу. Починає звучати музика, і під неї пари «сіамських близнюків» повільно рухаються в танці. Їх руки повинні бути заведені за спину; листок утримується лобами. Залишатися на місці без руху не можна. Якщо листок впаде на підлогу, пара зупиняється і завмирає в тій позі, в якій опинилася, коли листок торкнувся підлоги. Ці пози діти повинні зберегти до кінця гри, створюючи перешкоди іншим парам. Перемагає та пара, яка протанцювала довше всіх, утримуючи листок паперу.

Гра «Репортаж»

Гра допоможе освоїти нові форми поведінки, навчить спілкуватися. Учасники гри повинні підготувати і провести «телевізійний репортаж». В якості теми можна обрати подія, знайоме всім учасникам гри. (Наприклад, репортаж про минулу екскурсії, вчорашньому уроці, про літніх канікулах тощо)

Всі учасники гри діляться на пари. Один з пари буде «репортером», а інший - «гостем телебачення». «Репортер» заздалегідь готує кілька питань по темі, які він задасть своєму гостю. Потім грає пара сідає на сцені перед іншими учасниками-глядачами. Починається «телевізійний репортаж». «Репортер» представляє «гостя», називає тему бесіди і задає перше питання; «гість» відповідає;

друге питання, і так далі. У ході бесіди «репортер» може описувати якісь події, робити коментарі, задавати імпровізовані питання. У свою чергу «гість» теж може відхилятися від теми, задавати зустрічні запитання. Коли «репортаж» закінчився, місце на «екрані» займає інша пара. Так продовжується, поки себе не покажуть в ролі «репортера» і «гостя» всі бажаючі.

Гра буде цікавіше, якщо кожна пара буде розробляти свою тему. За кожен «репортаж» гравці, які виконують в даний момент роль глядачів, виставляють парі свої оцінки: 3, 4 або 5 балів. Оцінки виставляє кожен учасник окремо. Потім оцінки підсумовуються, а суми кожної пари порівнюються між собою. Переможцем є та пара, яка набрала найбільше балів.

Закінчи казку

Гра стимулює словесну творчість дітей, розвиває навички грамотної і зв'язного мовлення і фантазію.

Гравці (необмежена кількість) сідають у коло. Ведучий пропонує їм перше речення майбутньої казки, наприклад: «Прокинувшись, Таня виявила, що все, що вона побажає, виповнюється». Втім, пропозиції можуть бути самими різними, головне, щоб можна було розвинути запропоновану ведучим тему. Всі гравці по черзі додають до казки з одного речення так, щоб у підсумку вийшов зв'язний текст. Гра припиняється, коли казка підходить до свого логічного завершення. Переможців і переможених в цій грі немає. Можливість пофантазувати, напевно, сподобається всім вашим гостям.