Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Скільки часу дитина може проводити за монітором

Те, скільки часу наші діти проводять за екранами комп'ютерів і смартфонів, викликає занепокоєння. Вони нескінченно можуть дивитися ролики на Youtube, грати в комп'ютерні ігри або листуватися в соціальних мережах.

Батьки можуть вплинути на те, скільки часу їхні діти проводять за моніторами. Це непросте завдання, але з часом воно стає все більш важливим. Діти не бачать проблеми у тому, що вони проводять багато часу за моніторами. Але ви можете допомогти своїй дитині усвідомити це і навчити її керувати часом, проведеним за монітором.

Перш за все, вам потрібно прийняти той факт, що контроль часу, який дитина проводить за монітором, – це ваш обов'язок. Як здійснювати цей контроль? Чи можливо це в умовах, коли через пандемію діти навчаються дистанційно і повинні проводити певний час за комп'ютерами?

Пандемія COVID-19 зробила електронні гаджети ще більшою частиною нашого повсякденного життя. І в майбутньому цей вплив буде тільки посилюватися. Батьки повинні не тільки прийняти цю нову реальність, а й навчитися її контролювати.

І ця реальність не така погана, як може здатися на перший погляд. Сім'ї більше часу проводять разом і виявляють творчий підхід, щоб придумати цікаві заняття. Пари зміцнюють свої стосунки, а родичі, які живуть у різних містах, більше спілкуються по телефону і відеозв'язку. Люди вчаться готувати нові страви, більше читають і дивляться фільми. Іншими словами, розвиваються.

Діти, батьки та електронні гаджети: нові норми

Скільки часу дитина може проводити за екраном? Давайте подивимося правді в очі: наше життя змінилося. І електронні пристрої стали важливою частиною нашого життя. За комп'ютером ми працюємо, вчимося і проводимо вільний час. Яким би не був вік дитини, батьки завжди вибирають заняття, які будуть корисні для дитини та їх самих. У них часто виникає спокуса знайти дитині ролики на Youtube на телефоні, щоб отримати можливість зайнятися своїми справами.

Якщо ви хочете, щоб дитина розвивалася гармонійно, вам потрібно докласти більше зусиль і приділяти їй більше часу. Youtube не зробить цю роботу за вас. Ймовірно, ви і самі не хочете, щоб Інтернет впливав на розвиток вашої дитини, незалежно від того, дошкільник це чи підліток.

Нові умови диктують нам нові норми. Якщо ми докладемо достатньо зусиль і не зупинимося на півдорозі, ми можемо сформувати нові цінності і згуртувати родину ще сильніше, ніж до пандемії. Ми не можемо заборонити дітям сидіти за комп'ютерами, але ми повинні збалансувати це іншими заняттями: фізичними вправами, спілкуваннями з сім'єю тощо.

Чому багато часу за екраном це шкідливо?

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує не давати доступ до електронних пристроїв дітям до двох років. Для дітей від двох до чотирьох років рекомендується обмежити час за екранами до однієї години. Педіатри рекомендують батькам розробити план, який обмежить дітям час за екранами і привчить їх до більш здорових занять.

Надмірне використання комп'ютерів і смартфонів може призвести до таких негативних наслідків:

  • залежність від комп'ютера або мобільного телефону;
  • слабкий розвиток соціальних навичок;
  • дефіцит фізичної активності;
  • агресивна поведінка;
  • неправильне харчування;
  • дефіцит живого спілкування;
  • обмежений словниковий запас;
  • проблеми з успішністю в школі;
  • безвідповідальне ставлення до домашніх обов'язків;
  • суперництво між братами і сестрами;
  • негативний вплив екранного світла на зір.

Якщо закривати очі на проблему, наслідки точно будуть

Електронні гаджети стали невід'ємною частиною нашого життя. Ви вже не можете повністю виключити їх з життя дитини. Але ви можете звести до мінімуму негативні наслідки. Перш за все, вам варто дізнатися, з якими проблемами стикаються батьки, які контролюють час дитини за монітором.

Діти більш схильні до впливу електронних пристроїв, ніж дорослі. І цей вплив може виявлятися в різних аспектах життя. Щоб обмежити час, який дитина проводить за монітором, батьки повинні докласти багато зусиль. Однак ви можете вжити певних заходів, щоб звести до мінімуму негативні наслідки.

Як показує статистика, дитина витрачає в середньому близько восьми годин в день на електронні пристрої. З віком цей час збільшується, тому важливо встановити обмеження заздалегідь.

Не дозволяйте гаджетам замінювати фізичну активність

Медики заявляють, що зайвий час, який діти проводять за екранами, збільшує ймовірність зайвої ваги і навіть ожиріння. Дослідження останніх років підтверджують, що діти проводять недостатньо часу на свіжому повітрі. Як наслідок, діти недостатньо проявляють фізичну активність. Крім того, діти менше контактують з природою, а це могло б підвищити їх настрій і знизити стрес.

По можливості, батьки повинні гуляти з дітьми в парках або на дитячих ігрових майданчиках і заохочувати участь дітей у позакласних шкільних заходах. Якщо через карантин такої можливості немає, виходьте з дитиною на прогулянки біля будинку.

Вплив екранів на зір дитини

Нас турбує те, як наші діти прив'язані до електронних пристроїв. Але перш за все турбуватися варто через те, як гаджети впливають на зір дитини.

За допомогою гаджетів діти грають в ігри, переписуються між собою, дивляться відео тощо. Вони бувають настільки захоплені цими заняттями, що їх ніщо не може відволікти від екранів. Діти не стежать за своєю поставою, відстанню від очей до екрана і яскравістю. Все це може погано позначитися на здоров'ї.

Розглянемо кілька рекомендацій, які допоможуть батькам контролювати час, який діти проводять за екранами:

  • обмежуйте час, який дитина проводить за екраном. Під час пандемії діти і так проводять за екранами більше часу. Просто переконайтеся, що дитина проводить цей час з користю – для розвитку та навчання;
  • заохочуйте гри дитини на свіжому повітрі. Електронні пристрої привчають дитину до малорухливого способу життя, який може завдати їй шкоди. Гуляйте разом з дитиною, щоб забезпечити їй фізичну активність;
  • гаджети не повинні замінювати ваші заняття з дитиною. Якщо ви даєте дитині смартфон або планшет, це може звільнити вам трохи часу. Але є й інші способи: розвиваючі іграшки, конструктори, книжки-розмальовки тощо;
  • забезпечте дитині повноцінний сон. Залежно від віку, дітям потрібно близько 10 годин сну на день;
  • робіть перерви. Якщо під час роботи за екраном комп'ютера або планшета робити перерви кожні 20 хвилин, це знизить навантаження на очі;
  • стежте за відстанню до екрану. Очі повинні знаходитися на відстані не менше 50 см від екрану;
  • звертайте увагу на освітлення. Коли діти захоплені гаджетами, вони не стежать за освітленням. Не рекомендується використовувати гаджети в темній кімнаті або при яскравому сонячному світлі.

Чи можуть гаджети приносити користь дитині?

У новій реальності батьки повинні подивитися на електронні пристрої з іншого ракурсу. Гаджети можуть приносити користь. В Інтернеті є багато корисного контенту, який допоможе дитині розвиватися і навчатися. А в умовах карантину гаджети допомагають дитині спілкуватися з однолітками.

В Інтернеті є безліч навчальних програм і курсів. З їх допомогою дитина може навчатися музики, іноземних мов, програмування тощо. Є багато корисних науково-популярних фільмів, подкастів і відеороликів, онлайн-бібліотек тощо. Все це може принести дитині користь у розвитку.

Позитивний вплив електронних пристроїв на дитину

  • в Інтернеті можна знайти багато навчальних матеріалів;
  • електронні пристрої можуть бути інструментом інтерактивного навчання;
  • в Інтернеті можна здійснювати віртуальні екскурсії в музеї, театри та інші цікаві місця в усьому світі;
  • за допомогою гаджетів можна розвивати нові навички;
  • гаджети допомагають у соціальній взаємодії з сім'єю і друзями.

Настав час по-іншому поглянути на електронні пристрої. Вони можуть бути джерелом цінної інформації. З їх допомогою можна навчатися, розважатися і спілкуватися з іншими людьми.

Багато батьків скаржаться на те, що шкільне дистанційне навчання неефективне. Так, воно виявилося занадто складним і для дітей, і для вчителів, і для батьків. Але у вчителів було занадто мало часу, щоб організувати навчальний процес. І вони продовжують адаптуватися до нових умов, у яких електронні пристрої стають важливою частиною навчального процесу.

Вплив використання гаджетів на успішність

Американські психологи проаналізували ряд досліджень з метою встановити, чи позначається перегляд телевізора і захоплення комп'ютерними іграми на успішності. Вони не встановили пряму залежність між часом, який діти проводять за екранами, і їх успішністю. Однак в окремих дослідженнях було доведено, що надмірний час за екраном призводить до проблем зі сном, успішністю і соціалізацією, а також негативно впливає на фізичне і психічне здоров'я.

З цього можна дійти висновку, що вплив гаджетів ще недостатньо вивчений. Щоб дізнатися про всі позитивні і негативні ефекти, які електронні пристрої чинять на дітей, будуть потрібні додаткові дослідження.

Батьки хочуть, щоб у період карантину діти продовжували вчитися, незважаючи на те, що школи закриті. Їм доведеться звикнути до нових умов дистанційного навчання, у яких на них покладається додаткова відповідальність. Це може бути складно. Але, дотримуючись певних рекомендацій, батьки можуть отримати від цих нових умов максимум користі.

Встановлення обмежень

У вищезгаданому дослідженні йдеться про те, що батькам слід обмежити час, протягом якого діти дивляться телевізор і грають в комп'ютерні ігри. Цим заняттям слід приділяти менше часу, ніж іншим, які пов'язані з використанням гаджетів.

Дослідники дійшли висновку, що батьки разом з учителями повинні контролювати час, який діти проводять за екранами, щоб це не позначилося на успішності. Особливо це стосується підлітків: на їх успішність комп'ютерні ігри та перегляд телевізора впливають найбільше.

Скільки часу за екраном потрібно підліткам?

У дослідженні говориться, що підлітки краще навчаються у школі і краще себе почувають, якщо проводять за екранами обмежену кількість часу. У той же час батьки знають, як непросто забрати у підлітка телефон.

Зрозуміло, у нових умовах такі обмеження повинні бути переглянуті. І все ж батьки можуть скористатися наступними порадами, щоб збалансувати життя підлітка:

  • не можна дозволяти підлітку брати з собою смартфон або інші гаджети в спальню і користуватися ними у нічний час. Інакше дитина буде переписуватися в соцмережах або дивитися ролики на Youtube, що шкодитиме її сну;
  • не дозволяйте підлітку користуватися телефоном під час прийому їжі. Навчіть дитину концентруватися на прийомі їжі. Це допоможе уникнути переїдання і поліпшити травлення. Сімейний обід або вечеря повинні бути присвячені спілкуванню між членами сім'ї;
  • бажано, щоб у підлітка було обладнане місце, де він зможе вчити уроки. Там повинен бути комп'ютер, підручники та інші матеріали, необхідні для навчання. На стіні можна повісити фліпчарт, на якому розмістити розклад та іншу важливу для навчання інформацію. Так підліток буде краще концентруватися на навчальних завданнях;
  • в ідеалі батьки не повинні відволікатися на телефонні розмови і смс-переписку, поки проводять час разом з дітьми;
  • у кожного члена сім'ї повинен бути свій графік, який повинен включати в себе і використання гаджетів. Обговоріть це всією сім'єю. Ви можете встановити для кожного час, протягом якого можна використовувати електронними пристроями. Цей час може бути різним у залежності від віку.

Якщо у вас кілька дітей, приділіть час кожному з них і допоможіть визначити, як використовувати свій час за екраном: що дивитися і яким заняттям присвятити час.

Дітям не слід використовувати гаджети і тоді, коли вони проводять час разом з сім'єю або вчать уроки (якщо домашнє завдання не передбачає роботу онлайн). Якщо дитина відволікається на смартфон – це завжди знижує її продуктивність.

Замість використання гаджетів всі члени сім'ї можуть приділяти час таким заняттям:

  • фізичні вправи або рухливі ігри;
  • читання;
  • ігри (з використанням іграшок, конструкторів тощо);
  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • спілкування з сім'єю без використання гаджетів;
  • навчання нових навичок (гри на музичних інструментах, йоги тощо).

Батьки повинні в усьому бути прикладом для своїх дітей. Ви також повинні обмежити час використання гаджетів і дотримуватися цих обмежень. Також ви можете використовувати спеціальні програми батьківського контролю, які обмежують час використання і блокують контент, який не відповідає віку дитини.

Використовуючи рекомендації, розглянуті вище, пам'ятайте, що головне – залученість дитини до занять, які ви їй пропонуєте замість використання комп'ютера і гаджетів. Якщо ви читаєте дитині книги, приділіть час тому, щоб обговорити прочитане. З підлітками ви можете час від часу перечитувати одну і ту ж книгу і ділитися своїми враженнями.

Читайте паперові книги, а не електронні

Читання книг - хороша альтернатива комп'ютерним іграм і перегляду телевізора. Читайте паперові книги. Дослідження американських психологів показало, що люди, які читають паперові книги, краще розуміють зміст, ніж ті, які читають книги з електронних пристроїв.

Експерти визнають, що помірне використання гаджетів не завдає шкоди і робить наше життя більш зручним. Проте, якщо ви привчитеся кілька годин на день проводити без електронних пристроїв, ви зможете зміцнити фізичне і психічне здоров'я, соціальні зв'язки і творчі здібності.