Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Проект Статуту Центру

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання Івано-Франківської міської ради (далі Центр) – є  комунальним, комплексним закладом позашкільної освіти, який організовує роботу з вихованцями, учнями і слухачами за різними напрямами художньо-естетичної, мистецької, туристсько-краєзнавчої, еколого-натуралістичної, науково-технічної, дослідницько-експериментальної, фізкультурно-спортивної, оздоровчої, соціально-реабілітаційної, гуманітарної, дозвіллєво-розважальної та іншої освіти та виховання.

1.2.  Найменування закладу:

1.2.1. Повне найменування: Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання Івано-Франківської міської ради.

1.2.2. Скорочене найменування: ЦДДЮМП.

         1.3. Юридична адреса Центру дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання Івано-Франківської міської ради:

76018 м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 58.  

1.4. Центр є юридичною особою, має печатку, ідентифікаційний номер,  а також інші атрибути юридичної особи відповідно до законодавства України.

1.5. Центр у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», іншими нормативно-правовими актами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких  надана Верховною Радою України, власним Статутом.

1.6.Засновником Центру є Івано-Франківська міська рада. Уповноважений орган – Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради.

1.7. Центр є неприбутковою бюджетною організацією.

         1.8. Утримання Центру здійснюється за рахунок місцевого бюджету  та інших джерел, не заборонених законодавством України.

          1.9. Навчання і виховання в  Центрі здійснюється українською мовою.

         1.10. Центр має право:

         1.10.1. Визначати форми, методи і засоби організації освітнього процесу.

1.10.2. Визначати робочий навчально-виховний план.

1.10.3. Спільно з вищими навчальними закладами, науково-дослідними інститутами, центрами та іншими підприємствами, установами, організаціями і громадянами проводити науково-дослідну, експериментальну, пошукову, освітню діяльність, що не суперечить законодавству України.

1.10.4. Використовувати різні форми морального та матеріального заохочення до учасників освітнього процесу.

1.10.5. Отримувати кошти і матеріальні цінності від органів виконавчої влади, юридичних і фізичних осіб.

1.10.6. Залишати у своєму розпорядженні і використовувати власні надходження у порядку визначеному даним Статутом та законодавством України.

1.10.7. Самостійно розробляти і затверджувати регламент роботи, розклад занять та інші документи внутрішнього розпорядку.

1.10.8. У встановленому порядку виступати замовником будівництва на земельній ділянці, яка належить Центру на праві постійного користування.

1.10.9. Укладати угоди для покращення освітнього процесу в закладі, набувати майнових і немайнових прав, нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді. Центр несе відповідальність за всіма зобов’язаннями згідно з чинним законодавством України.

1.10.10.Створювати свої структурні підрозділи, у тому числі відокремлені структурні підрозділи (філії), структурними підрозділами Центру також можуть бути відділи, школи, постійно діючі та тимчасові виставки, спеціалізовані та творчі майстерні та інші підрозділи.

         1.11. Структурними підрозділами Центру є:

1.11.1. Дитячо-юнацька спортивна школа

1.11.2. Дитячо-юнацькі клуби:

– «Оріон», вул. Стуса,15б;

– «Прометей», вул. Вовчинецька, 198;

– «Глобус», вул. Берегова, 34в;

– «Сучасник», вул. Галицька, 132;

– «Романтик», вул. О.Довженка, 7а;

– «Легінь», вул. Сотника Сергія Дідича, 2;

– «Мангуста», Південний бульвар, 40;

– «Гарт», вул. Довженка, 9;

– «Юність», вул. Коновальця, 144а;

– «Золота ракетка», вул. Короля Данила, 35а;

– «Бойові рукавички», вул. Мазепи, 27а;

– «Богатир», вул. Сухомлинського, 6/корп.2;

– «Мрія», вул. Г.Хоткевича, 76;

– «Ринг», вул. Симоненка, 9;

– «Геркулес», вул. Січових Стрільців, 54;

– «Дивограй», вул. Блаватського, 1;

– «Ровесник», вул. Шевченка, 58 – адміністративне приміщення Центру

1.11.3.Дитячо-юнацький центр, вул. Сахарова, 27а.

  • Режим роботи та діяльності кожного структурного підрозділу, права і обов'язки педагогів, учнів і вихованців регламентуються «Правилами внутрішнього трудового розпорядку Центру» та окремими положеннями про відповідну освітню структуру відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.
  • Центр може мати власну символіку: прапор, герб, гімн та інші атрибути.

 

 

 

 

 

ІІ. МЕТА І ЗАВДАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕНТРУ

 

2.1. Головною метою діяльності Центру є:

-  забезпечення якісної позашкільної освіти;

- формування життєвих компетентностей у вихованців, учнів та слухачів, забезпечення потреб у їх творчій самореалізації, професійному самовизначенні, розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту, інтелектуальному, духовному і фізичному розвитку;

- виховання успішної особистості, відповідальної за своє життя, творче і професійне становлення, громадянина-патріота з багатою внутрішньою культурою, готового до життя в демократичному суспільстві, в умовах ринкової економіки;

- створення умов для змістовного відпочинку і дозвілля вихованців, учнів і слухачів відповідно до здібностей, обдарувань та стану їх здоров’я, для їх самореалізації, набуття навичок здорового способу життя.

2.2. Головними завданнями Центру є:

-  виховання громадянина України;

- вільний розвиток особистості та формування її соціально-громадського досвіду;

- виховання у вихованців, учнів і слухачів поваги до Конституції України, прав і свобод людини та громадянина, почуття власної гідності, відповідальності перед законом за свої дії;

- виховання у вихованців, учнів і слухачів патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей українського народу, а також інших націй і народів;

- виховання у вихованців, учнів і слухачів шанобливого ставлення до родини та людей похилого віку;

- пошук та підтримка здібних, обдарованих і талановитих вихованців, учнів і слухачів, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку, дотримання здорового способу життя;

- здобуття вихованцями, учнями і слухачами первинних професійних навичок і умінь;

- задоволення потреб у професійному самовизначенні і творчій самореалізації;

- формування свідомого і відповідального ставлення до власного здоров’я, власної безпеки та безпеки оточуючих, навичок безпечної поведінки;

- розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту;

- організація дозвілля вихованців, учнів і слухачів, пошук його нових форм, профілактика бездоглядності, правопорушень;

- здійснення інформаційно-методичної, організаційно-масової роботи.

 

 

 

 

 

 

ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

 

3.1. Центр проводить освітню, виховну, інформаційно-методичну, дозвіллєво-розважальну та організаційно-масову роботу.

3.2. Центр працює за річним планом роботи, затвердженим директором Центру і погодженим із директором Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради. Структурні підрозділи працюють за річним планом роботи Центру. Під час літніх канікул Центр працює за окремим планом, затвердженим директором Центру.

3.3. Навчальний рік у Центрі починається 1 вересня. Тривалість навчального року встановлюється МОН.

3.4. Прийом вихованців, учнів і слухачів в Центр здійснюється протягом року за їх бажанням. Вихованцями, учнями та слухачами Центру вважаються усі діти та молодь, які протягом року відвідували  структурні підрозділи Центру та брали участь у загально-масових заходах Центру.

3.5. В Центрі діють гуртки, групи, секції, відділення, відділи, студії, творчі об'єднання Центру та інших установ, організацій, об’єднань та ін.

3.5.1. Зарахування вихованців, учнів та слухачів в гуртки, секції, об'єднання, підпорядковані Центру, здійснюється на підставі заяв батьків, або осіб, які їх замінюють протягом року (у міру закінчення комплектування гуртків, секцій, груп та інших творчих об'єднань) як на безконкурсній основі, так і за конкурсом, умови якого розробляються Центром.

3.5.2. Для зарахування вихованців, учнів і слухачів до окремих гуртків, секцій, об'єднань (туристсько-краєзнавчих, спортивних, хореографічних, циркових та ін.) потрібна довідка медичного закладу про відсутність у них протипоказань для занять в таких гуртках, секціях, об’єднаннях.

3.5.3. Кожен вихованець, учень та слухач має право займатися у кількох гуртках, групах, секціях, відділеннях, відділах, студіях, творчих об'єднаннях та ін., змінювати їх протягом року.

3.6. Комплектування гуртків, груп, секцій, відділень, відділів, студій, творчих об'єднань (далі - гуртків, груп та інших творчих об'єднань) здійснюється у період з 1 до 15 вересня, який вважається робочим часом керівника студії, секції, гуртка, групи або іншого об'єднання закладу.

3.6.1. Середня наповнюваність студій, секцій, гуртків, груп та інших об'єднань у Центрі становить, як правило, 10-15 вихованців, учнів і слухачів.

3.6.2. Наповнюваність груп встановлюється директором Центру залежно від їх профілю, освітніх програм (навчальних планів) та можливостей організації освітнього і тренувального процесів, рівня майстерності вихованців, учнів, слухачів і становить не більше, як 25 вихованців, учнів та слухачів.

3.7. Освітній процес у Центрі здійснюється за типовими  освітніми програмами (навчальними планами), що затверджуються Міністерством освіти і науки України та орієнтовними навчальними програмами рекомендованими МОН, а також за планами і програмами, затвердженими відповідними місцевими органами виконавчої влади.

3.8. Навчальні програми можуть бути однопрофільними, комплексними і такими, що передбачають індивідуальне навчання вихованців, учнів і слухачів та навчання у студіях, секціях, гуртках, групах та інших об'єднаннях. Залежно від специфіки діяльності студії, секції, гуртка, групи та іншого об'єднання навчання може проводитися  за програмами від одного місяця до кількох років.

3.9. Індивідуальне навчання у Центрі організовується відповідно до порядку, затвердженого МОН.

3.10. Експериментальні навчальні плани складаються Центром з урахуванням типового навчального плану. Запровадження експериментальних навчальних планів, освітніх програм, педагогічних інновацій здійснюється в установленому порядку.

3.11. Режим щоденної роботи працівників Центру встановлює директор закладу з урахуванням рекомендацій Департаменту освіти та  науки, а також Правил внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору між адміністрацією та профспілковим комітетом.

3.12. Викладачі, керівники гуртків, груп та інших творчих об’єднань Центру працюють відповідно до розкладу занять, затвердженого директором Центру.

3.13. Тривалість одного заняття (уроку) у Центрі визначається навчальними планами і програмами з урахуванням психофізіологічного розвитку, допустимого навантаження для різних вікових категорій і становить для вихованців (учнів, слухачів):

віком від 5 до 6 років - 30 хвилин;

віком від 6 до 7 років - 35 хвилин;

інших - 45 хвилин.

Короткі перерви між заняттями (уроками) є робочим часом керівника студії, секції, гуртка, групи або іншого об'єднання і визначаються режимом щоденної роботи закладу.

Норма годин на одну тарифну ставку керівників студій, секцій, гуртків, груп та інших об'єднань Центру становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата праці здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.

3.14. До Центру зараховуються діти віком від 5 до 18 років та молодь понад 18 років.

3.15. Центр організовує і проводить різні за змістом конкурси, фестивалі, спортивні змагання, творчі зльоти, науково-практичні конференції, семінари, майстер-класи, круглі столи, масові заходи: свята, олімпіади тощо; створює необхідні умови для організації дозвілля, відпочинку, спілкування дітей, молоді та їх батьків, здійснює пошук сучасних форм роботи, підтримує соціально-значимі, патріотичні ініціативи і рухи.

У своїй роботі Центр взаємодіє з сім'єю, громадськими організаціями, іншими навчально-виховними, культурно-освітніми та спортивними установами тощо.

3.16. Освітній процес в Центрі здійснюється диференційовано (відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців Центру з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я) з використанням різних організаційних форм роботи: заняття, гурткова робота, групова робота, практична робота, індивідуальні заняття, лекція, тренінг, лекція, зльоти, конференція, семінар, курси, читання, вікторина, концерт, фестиваль, змагання, навчально-тренувальні та фізично-оздоровчі збори, спартакіада, репетиція, похід, екскурсія, експедиція та інше.

3.17. Випускникам Центру, які в установленому порядку склали кваліфікаційні іспити, видається документ про позашкільну освіту.

3.18.  Центр може організовувати проведення на своїй навчально-виховній базі виробничої та педагогічної практики учнів і студентів закладів середньої, професійно-технічної освіти та вищих навчальних закладів.

3.19. Центр може залучати до участі в своїх організаційно-масових заходах заклади позашкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти та вищі навчальні заклади, інші установи  та організації, а також брати участь у заходах, які проводять вище перелічені заклади та установи.

3.20. Центр може організовувати роботу своїх структурних підрозділів, гуртків, груп та інших творчих об’єднань у приміщеннях інших закладів та установ відповідно до укладених угод з даними закладами.

3.21. Центр проводить роботу, спрямовану на вдосконалення програм, змісту, форм і методів діяльності структурних підрозділів, гуртків, груп, творчих об’єднань.

3.22.У Центрі можуть функціонувати методичні об’єднання, відділи, відділення, що охоплюють учасників освітнього процесу та спеціалістів певного професійного спрямування.

3.23. З метою вдосконалення системи навчання та виховання у Центрі може діяти методична рада, до складу якої входять педагогічні працівники закладу та інші учасники освітнього процесу.

3.24. Центр може надавати інформаційно-методичну, організаційну допомогу педагогічним колективам, закладам освіти регіону, молодіжним, дитячим громадським організаціям.

 

  1. IV. УЧАСНИКИ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

4.1. Учасниками освітнього процесу в Центрі є:

  • вихованці, учні, слухачі;
  • директор, заступники директора;
  • педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, бібліотекар, спеціалісти, залучені до освітнього процесу;
  • батьки або особи, які їх замінюють;
  • представники підприємств, установ, організацій і фізична особа - підприємець основним видом діяльності яких є освітня діяльність у сфері позашкільної освіти та які беруть участь у освітньому процесі Центру.

4.2. Вихованці, учні і слухачі Центру мають право на:

  • здобуття позашкільної освіти відповідно до їх здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів;
  • добровільний вибір виду діяльності;
  • безпечні та нешкідливі умови навчання та праці;
  • користування навчальною, науковою, матеріально-технічною, культурно-спортивною та оздоровчою базою Центру;
  • участь у різних видах навчальної, науково-практичної роботи, у конференціях, виставках, конкурсах, спортивних змаганнях та інших заходах;
  • вільне висловлювання поглядів, переконань;
  • захист від будь-яких норм експлуатації, психічного та фізичного насильства, від дій педагогічних та інших працівників, які порушують права, принижують їхню честь та гідність;
  • відвідування будь-якого структурного підрозділу Центру, участь у всіх заходах Центру;
  • навчання у декількох студіях, секціях, гуртках, групах та інших об’єднаннях Центру;
  • представлення в органах громадського самоврядування Центру.

4.3. Вихованці, учні і слухачі Центру зобов'язані:

  • оволодівати знаннями, вміннями практичними навичками; підвищувати загальний культурний рівень;
  • дотримуватись морально-етичних норм;
  • брати посильну участь у різних видах трудової діяльності;
  • бережно ставитися до державного, громадського і особистого майна;
  • дотримуватись вимог Статуту, Правил внутрішнього розпорядку Центру, розкладу занять, правил техніки безпеки та охорони праці, пожежної та техногенної безпеки.

      4.4. Педагогічним працівником Центру може бути особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну або іншу фахову освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров'я якої дозволяє виконувати професійні обов'язки в Центрі. Педагогічним працівником Центру може бути також народний умілець з високими моральними якостями за умови забезпечення належної результативності освітнього процесу.

      4.5. Призначення на посаду та звільнення з посади педагогічних та інших працівників Центру здійснює директор Центру. З педагогічними працівниками може укладатися контракт. В окремих випадках можливе проведення конкурсу на зайняття посади.

      4.6. Педагогічні працівники Центру мають право на:

  • внесення керівництву закладу освіти та органам управління освітою пропозицій щодо покращення освітнього процесу, подання на розгляд керівництву закладу та педагогічної ради пропозицій про моральне та матеріальне заохочення вихованців, учнів, слухачів;
  • вибір форм підвищення педагогічної кваліфікації;
  • участь у роботі методичних об'єднань, нарад,  зборів,  інших органів   самоврядування   закладу, у заходах, пов'язаних  з організацією навчально-виховної роботи;
  • прояв соціально-педагогічної  ініціативи,  вибір  педагогічно обгрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцям, учнями та слухачами;
  • захист професійної честі, гідності відповідно до законодавства;
  • соціальне та матеріальне заохочення за досягнення вагомих результатів у виконанні покладених на них завдань;
  • об'єднання у професійні спілки,  участь в  інших  об'єднаннях громадян, діяльність яких не заборонена законодавством

4.7. Педагогічні працівники Центру зобов'язані:

  • виконувати навчальні плани та програми;
  • надавати знання, формувати вміння і навички з різних  напрямів туристсько-краєзнавчої роботи диференційовано до індивідуальних можливостей,  інтересів,  нахилів, здібностей вихованців, учнів, слухачів;
  • сприяти розвитку інтелектуальних і творчих здібностей дітей, фізичних якостей відповідно до задатків та запитів вихованців, учнів, слухачів;
  • визначати мету та конкретні завдання навчання, виховання і розвитку вихованців, учнів, слухачів, обирати адекватні засоби їх реалізації;
  • здійснювати контроль за дотриманням вихованцями, учнями та слухачами моральних, етичних норм поведінки, вимог документів, що регламентують організацію навчально-виховного процесу;
  • дотримуватись педагогічної етики, поважати гідність вихованців, учнів та слухачів, захищати їх від будь-яких форм фізичного, психічного насильства;
  • берегти здоров'я вихованців, слухачів, їх інтереси, пропагувати здоровий спосіб життя;
  • виховувати повагу до батьків, жінки, старших за віком, народних  традицій та звичаїв, духовних та культурних надбань народу України;
  • постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру;
  • вести документацію, пов'язану з виконанням посадових обов'язків (журнали, плани роботи тощо);
  • виховувати особистим прикладом і настановами повагу до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі;
  • дотримуватись вимог Статуту Центру, виконувати Правила внутрішнього трудового розпорядку та посадові обов'язки;
  • брати участь у роботі педагогічної ради Центру;
  • виконувати накази і розпорядження директора Центру.

4.8. Права, обов’язки та соціальні гарантії для педагогічних працівників визначаються Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про позашкільну  освіту» та іншими нормативно-правовими актами.

4.9. Обсяг педагогічного навантаження (фактична мережа) в Центрі визначається директором згідно з чинним законодавством України.

4.10. Ставки заробітної плати педагогічних працівників Центру встановлюються з урахуванням витрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин).

4.11. Норма годин на одну тарифну ставку керівників гуртків, секцій, студій, клубів, творчих об'єднань Центру становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата роботи здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.

4.11.1. Оплата інших видів педагогічної діяльності здійснюється в такому співвідношенні до тарифної ставки:

завідування навчальними кабінетами (клубами), відділами, відділеннями, лабораторіями, куточками живої природи – 10-15 відсотків;

завідування паспортизованими музеями – 15-20 відсотків;

завідування майстернями – 15-20 відсотків.

Розміри та порядок доплат за інші види педагогічної діяльності визначаються Кабінетом Міністрів України. Розміри тарифних ставок інших педагогічних працівників Центру встановлюються Кабінетом Міністрів України.

4.12. Розподіл педагогічного навантаження в Центрі здійснюється директором.

4.13. Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року можливий у разі зміни кількості годин за окремими навчальними програмами, що передбачається навчальним планом, у разі вибуття або зарахування вихованців, учнів, слухачів Центру протягом навчального року або за письмовою згодою педагогічного працівника відповідно до чинного законодавства України.

4.14. Педагогічним працівникам Центру за роботу в інклюзивних групах встановлюється доплата в розмірі 20 відсотків.

4.15. Педагогічним працівникам Центру надається щорічна основна відпустка тривалістю не менше 42 календарних днів у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Педагогічні працівники Центру мають право на пенсію за вислугою років за наявності педагогічного стажу роботи не менше, ніж 25 років.

4.16. Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов'язків, окрім випадків, передбачених чинним законодавством України.

4.17. Педагогічні працівники Центру підлягають атестації, як правило, один раз на 5 років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України.

4.18. Педагогічні працівники, які систематично порушують Статут, Правила внутрішнього трудового розпорядку Центру, не виконують посадових обов'язків, умов трудового договору (контракту) або за результатами атестації не відповідають займаній посаді, звільняються з роботи відповідно до чинного законодавства.

4.19. Батьки вихованців, учнів, слухачі Центру та особи, які їх замінюють мають право:

  • обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування закладу;
  • звертатися до органів управління освітою, директора Центру з питань навчання, виховання дітей;
  • приймати рішення про участь дитини в інноваційній діяльності Центру;
  • брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації освітнього процесу  та  зміцнення  матеріально-технічної бази Центру;
  • захищати законні інтереси своїх дітей в органах громадського самоврядування  закладу та у відповідних  державних, судових органах.

         4.20. Батьки та особи, які їх замінюють зобов'язані:

  • постійно дбати про здоров'я, психічний стан своїх дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;
  • поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до Української держави, сім'ї, державної та рідної мови, повагу до національної історії, культури, цінностей інших народів;
  • виховувати у дітей повагу до законів, прав, основних свобод людини;
  • дотримуватись вимог Статуту, Правил внутрішнього розпорядку Центру, розкладу занять, правил техніки безпеки та охорони праці, пожежної та техногенної безпеки.

            4.21. Представники підприємств, установ, організацій, які беруть участь у освітньому процесі, мають право:

  • обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування Центру;
  • сприяти покращенню матеріально-технічної бази, фінансовому забезпеченню Центру;
  • проводити консультації для педагогічних працівників;
  • реалізовувати спільні проекти з метою забезпечення удосконалення освітнього процесу та дозвілля вихованців Центру, покращення матеріально-технічної бази Центру.

            4.22. Представники підприємств, установ, організацій, які беруть участь у освітньому процесі, мають право:

  • дотримуватися вимог Статуту Центру;
  • виконувати накази та розпорядження директора Центру, рішення органів громадського самоврядування;
  • дотримуватись норм етики, загальнолюдської моралі, поважати гідність вихованців, захищати дітей від будь-яких форм фізичного або психічного насильства, запобігати вживанню ними алкоголю, наркотиків, тютюну, іншим шкідливим звичкам;
  • зберігати майно Центру;
  • дотримуватись правил техніки безпеки та норм пожежної безпеки.

 

 

 

 

 

  1. V. УПРАВЛІННЯ ЦЕНТРОМ

 

            5.1.  Засновник Центру:

- затверджує установчі документи закладу, їх нову редакцію та зміни до них;

-приймає рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання  (зміну типу) Центру;

- реалізує інші права, передбачені законодавством.

5.2.Уповноважений засновником орган (Департамент освіти та науки  Івано-Франківської міської ради):

- здійснює контроль за дотриманням установчих документів Центру, визначає форми контролю за діяльністю директора Центру;

- приймає фінансовий звіт Центру у порядку, визначеному законодавством;

- здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю Центру;

- реалізує інші права, передбачені законодавством та Статутом Центру.

5.3. Засновник та уповноважена особа не мають права втручатися в діяльність Центру, що здійснюється ним у межах його автономних прав, визначених законом та установчими документами.

5.4. Засновник може делегувати окремі свої повноваження органу управління Центром.

5.5. Безпосереднє керівництво Центром здійснює директор.

Директор Центру призначається на посаду за результатами конкурсного відбору та звільняється з посади у встановленому законодавством порядку.

5.6. Директор Центру:

- здійснює керівництво колективом, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників;

- організовує освітній процес, визначає обсяг педагогічного навантаження керівників студій, секцій, гуртків, груп та інших об'єднань Центру;

- забезпечує контроль за виконанням навчальних планів і програм, якістю знань, умінь та навичок вихованців і слухачів;

- створює належні умови для здобуття вихованцями та слухачами позашкільної освіти;

- вживає заходів для забезпечення дотримання вимог охорони дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки;

- розпоряджається в установленому порядку майном і коштами Центру; - організовує виконання кошторису доходів і видатків Центру, укладає угоди  з юридичними та фізичними особами, в установленому порядку;- установлює надбавки, доплати, премії та надає матеріальну допомогу працівникам навчального закладу відповідно до законодавства; - дає дозвіл на участь діячів науки, культури, членів творчих спілок, працівників культурно-освітніх закладів, підприємств, установ та організацій,  інших  юридичних  або  фізичних осіб у навчально-виховному процесі; - забезпечує право вихованців, учнів і слухачів на захист від будь-яких форм фізичного або психічного насильства; - видає у межах своєї компетенції накази та розпорядження і контролює їх виконання; - застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення до працівників Центру; - затверджує посадові обов'язки працівників Центру;

- діє від імені Центру без довіреності, представляє інтереси Центру у всіх підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності, судових установах, органах місцевого самоврядування та відповідає перед засновником за результати діяльності закладу.

5.7. Директор Центру є головою педагогічної ради – постійно діючого колегіального органу управління Центром.

5.8. Педагогічна рада Центру:

- планує роботу Центру;- затверджує Положення про структурний підрозділ;- схвалює освітню (освітні) програму (програми) Центру та оцінює результативність її (їх) виконання;- формує систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості освіти, включаючи систему та механізми забезпечення академічної доброчесності;- приймає рішення щодо видачі документів про освіту;- розглядає актуальні питання організації, забезпечення та розвитку освітнього процесу в Центрі, його структурних підрозділах;- обговорює питання та визначає заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників, затверджує щорічний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників;- ухвалює рішення щодо відзначення, морального та матеріального заохочення учнів, вихованців, слухачів, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу;- розглядає питання щодо відповідальності учнів, вихованців, слухачів, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу за невиконання ними своїх обов’язків;- має право ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту Центру та проведення громадської акредитації закладу.

Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менше, ніж два рази на рік.

Рішення педагогічної ради Центру вводяться в дію рішеннями директора.

5.9. Вищим колегіальним органом громадського самоврядування Центру є загальні збори (конференція) коллективу, які скликаються не рідше, ніж один раз на рік.

5.10.У Центрі можуть створюватись і діяти органи батьківського самоврядування, органи учнівського самоврядуваня, інші органи громадського самоврядування учасників освітнього процесу (піклувальна рада, дитячо-юнацька адміністрація, а також комісії, асоціації тощо.)

 

  1. VI. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА ЦЕНТРУ

 

6.1.Фінансово-господарська діяльність Центру здійснюється відповідно до  законодавства України та Статуту.

6.2. Джерела формування коштів та майна Центру:

  • кошти місцевого бюджету;
  • кошти, отримані за надання платних освітніх послуг, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України;
  • роботи, виконані закладом позашкільної освіти на замовлення підприємств, установ, організацій та громадян;
  • гуманітарна допомога;
  • дотації з місцевих бюджетів;
  • добровільні грошові внески, матеріальні цінності підприємств, установ, організацій та окремих громадян;
  • інші надходження, не заборонені законодавстом.

Бюджетне фінансування Центру не може зменшуватися або припинятися у разі наявності у зазначених в Центрі додаткових джерел фінансування.

Не використані в поточному році позабюджетні кошти не можуть бути вилучені, крім випадків, передбачених чинним законодавством України, і використовуються Центром  на діяльність, передбачену Статутом.Кошти, отримані Центром з додаткових джерел фінансування, використовуються для провадження діяльності, передбаченої Статутом. 6.3. Центр у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:- самостійно розпоряджатися коштами, одержаними від господарської та іншої діяльності відповідно до Статуту;- користуватися безоплатно земельними ділянками, на яких він розташований;- розвивати власну матеріальну базу;-володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та Статуту;- виконувати інші дії, що не суперечать законодавству та Статуту Центру. 6.4. Матеріально-технічна база Центру включає приміщення, споруди, обладнання, засоби зв'язку, транспортні засоби, земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в їх користуванні.6.5.Для проведення навчально-виховної роботи Центру надаються в користування спортивні об'єкти, культурні, оздоровчі та інші заклади безоплатно або на пільгових умовах.  Порядок надання зазначених об'єктів у користування визначається у встановленому законодавством порядку.

6.6. Майно Центру не підлягає вилученню та не може бути джерелом погашення податкового боргу.

6.7. Ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності в Центрі здійснюється  в порядку, визначеному чинним законодавством.

 

 

VII. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

 

7.1. Центр за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних фінансових коштів має право проводити міжнародний учнівський та педагогічний обмін у рамках освітніх програм, проектів, брати участь у міжнародних заходах.

Центр має право укладати угоди про співробітництво, установлювати прямі відносини з органами управління освітою, навчальними закладами, науковими установами, підприємствами, організаціями, громадськими об'єднаннями інших країн у порядку, установленому чинним законодавством.

 

 

VIII. КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ЦЕНТРУ

 

8.1. Державний контроль здійснюють  Міністерство освіти і науки України, інші центральні органи виконавчої влади, до сфери управління яких належить Центр, засновник та уповноважений орган.

 

ІX. СТВОРЕННЯ, РЕОРГАНІ3АЦІЯ, ЛІКВІДАЦІЯ ТА ПЕРЕПРОФІЛЮВАННЯ ЦЕНТРУ

 

9.1. Рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає засновник з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх, соціально-економічних, національних і мовних потреб територіальної громади та/або суспільства.

9.2. Припинення діяльності Центру відбувається шляхом його ліквідації або реорганізації за рішенням засновника або за рішенням суду у встановленому чиннм законодавстовм порядку. 

9.3. У випадку реорганізації Центру його права та обов’язки переходять правонаступникові.

9.4. Ліквідація Центру здійснюється ліквідаційною комісією, склад якої визначається засновником або уповноваженим ним органом.

9.5. Засновник встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію.

9.6. Центр вважається реорганізованим або ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності.

9.7. При реорганізації і ліквідації Центру працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства України.