Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Музичне оформлення заходів

Досконало підготовлені та майстерно проведені масові заходи є ефективною формою виховної роботи. Вони сприяють створенню піднесеного, радісного настрою у вихованців, формуванню в них організаторських здібностей, розвитку пізнавальних інтересів, практичних умінь і навичок. Завдяки їм і педагоги мають змогу виявити свій професіоналізм, комунікативні, креативні і конструктивні уміння і навички. Ефективність масових заходів залежить не лише від вдало обраної форми проведення, а й від методів і прийомів його підготовки, врахування вікових та індивідуальних особливостей вихованців, дотримання правил техніки безпеки.

Після написання сценарію заходу треба правильно підібрати музичне оформлення, адже воно є важливою складовою будь-якого свята.

Різні елементи музичного оформлення – заставки, відбивки, фонова музика і звукові ефекти допомагають зробити свято гарним і цікавим.

Музика повинна відповідати духу заходи. Якщо знадобиться, музику потрібно різати на шматки, складати підкладки того чи іншого хронометражу. Правильно підібране музичне оформлення – важлива складова успішного заходу. Захід, позбавлений озвучення, сприймається глядачем як щось неповноцінне, незавершене. Навіть в епоху німого кіно кожен фільм озвучувався фортепіанними композиціями, а музичні працівники перших шкіл озвучували заходи під фортепіано або акордеон. У кращому випадку фонове супроводження складалося із спеціально запрошених музикантів, що грають на духових і струнних інструментах.

Наявність звукопідсилюючої апаратури дозволяє підняти на новий рівень якість музичного оформлення заходу, а наявність інтернету відкриває великі можливості для пошуку потрібного матеріалу на різних сайтах.

Вдало підібране музичне оформлення впливає на кінцевий результат, так як фактично воно створює настрій, атмосферу.

Основні критерії відбору музичного матеріалу:

  1. Відповідність матеріалу темі та ідеї.
  2. Мати конкретного адресата, враховувати його інтереси.
  3. Нести в собі художньо-естетичну цінність.

Коли ви зібрали весь необхідний музичний матеріал для заходу: заставки, відбивки, фонова музика, звукові ефекти, підкладки, а також фонограми вокалістів і танцювальних колективів, пронумеруйте всі треки відповідно до сценарію заходу. Необхідна також фонова музика до початку заходу. Її підбір так само залежить від тематики.

Музичний матеріал повинен бути зрозумілий аудиторії, викликати позитивні емоції, створювати певний настрій на різних етапах дії.

При необхідності можна обрізати музичні треки, з’єднувати декілька кусочків.

Для цього є багато різних програм, одна з яких є програма Audacity.

Audacity – популярний звуковий редактор із великим набором функцій. Програма володіє великим набором інструментів для редагування та об’єднання звукових файлів. Програма здатна також записувати живий звук із мікрофону, дозволяє видаляти фоновий шум, заглушувати кашель або зітхання, вирівнювати загальний рівень звуку та позбуватися від інших недоліків запису.

Для завантаження музичного треку натискаємо Файл– Імпорт–Аудіо і вибираємо файл з місця його розташування та натискаємо «відкрити». Добре обрізати мелодію, залишаючи кінець. Для цього лівою кнопкою мишки натискаємо на початок доріжки справа і не віднімаючи пальця ведемо до того місця, де має бути початок нашого обрізаного файлу. Потім натискаємо значок ножиці (вирізати) або кнопку Delete. Ріжемо, при виключеній жовтій кнопці (зупинити), як і інші редагування . Якщо треба залишити початок, то все це робимо так само, але з правої сторони доріжки.

Якщо треба вирізати якійсь інший фрагмент, вам слід знайти його за допомогою попереднього прослуховування. Для цього у верхній частині програми знаходяться кнопки відтворення і паузи. Щоб вибрати те місце, з якого почати прослуховування, просто натисніть по ньому лівим кліком миші та виділіть ділянку, яку треба вирізати.

Щоб музика різко не обривалася, виділяємо кінець треку, утримуючи ліву кнопку мишки. Потім натискаємо кнопку «Ефекти» і шукаємо «Повільне згасання», клікаємо. Потім прослуховуємо цілий файл. Якщо не подобається, є стрілка відміни. В ефектах можна знайти і щось ще корисне для вашого треку, збільшення або зменшення темпу, відлуння, повтор фрагменту декілька разів.

Щоб з’єднати треки, треба їх спочатку завантажити. Потім у верхній панелі натискаємо стрілочку «зсув в часі» і утримуючи ліву кнопку мишки тягнемо трек до кінця першого файлу. Після того як пересунули, знову клікаємо по кнопці «Інструмент вибору». Прослуховуємо все разом і якщо нас це влаштовує зберігаємо новий файл наступним чином. Натискаємо Файл – Експортувати звукові файли – вибираємо місце, де хочемо зберегти файл – називаємо його і натискаємо «зберегти».

Ріжте музику на шматочки, складайте підкладки необхідного хронометражу, готуйте звукове оформлення, згідно ходу сценарію, думайте про те, яка музика буде підходящої в той чи інший момент заходу. Підбирайте музику.

Пам'ятайте, що саме ви створюєте настрій і атмосферу заходу!

 

Підг. Ю.Шабан

Використано Інтернет ресурси