Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Літні командні ігри для дітей

Десять командних ігор, які захоплюватимуть дітей протягом усього літа

1. Гра «Передай далі»
Це одна з найпопулярніших ігор, в яку люблять грати діти на днях народження. У неї можна грати й у приміщенні, і на відкритому повітрі. Правило просте. Усі сідають у коло, вмикається музика, і діти починають передавати по колу якусь річ, якою може бути все що завгодно, наприклад, м'яч, подушка або м'яка іграшка. Як тільки музика зупиняється, дитина, в якої опиняється в руках ця річ, вибуває із гри й повинна понести «покарання». «Штрафом» теж може бути будь-що: від співу пісні, танцю, читання маленького вірша чи пантоміми до чого-небудь зовсім химерного й несподіваного (вам, звісно, треба буде проконтролювати, щоб діти не робили нічого поганого). Потім знову вмикається музика, і все повторюється до того часу, доки не залишиться хтось один, хто і стане переможцем, якому ви повинні будете вручити невеличкий приз.

2. Гра «Людський вузол»
Мета цієї гри полягає в тому, щоби покращити навички вирішення проблем і навчитись ефективно спілкуватись один з одним. Для гри необхідно мінімум 6–8 учасників, краще більше. Усі вони стають у коло обличчям до центра і плечем до плеча. Потім ведучий просить, щоб кожний з учасників своєю лівою рукою потягнувся через центр кола і взявся нею за руку іншого учасника, потім підняв праву руку, щоби взяти за руку ще одного (але вже іншого) учасника, який теж стоїть на протилежному боці кола. При цьому не можна брати за руку свого сусіда. Ось тут-то й починається найсмішніше! Діти повинні розплутатись, не розтуляючи рук, щоб у кінцевому результаті знову утворити правильне коло. Можна також накласти обмеження за часом і ускладнити гру. Суть у тому, що дітям доведеться домовлятись один з одним і приходити до згоди про стратегію й тактику вирішення даного завдання.

3. Гра «Пошук скарбів»
«Пошук скарбів» – це універсальна гра для дітей різного віку. Для неї вам необхідно буде сховати невеликі «скарби» на певній території, яку ви плануєте охопити даною грою. Скарбами можуть бути цукерки, повітряні кульки, маленькі подарунки – усе, що спаде на думку й зацікавить дітей, враховуючи їх вік. Цю гру можна проводити як у приміщенні, так і на відкритому повітрі. Не забудьте про те, що важливо заховати «скарби», перш ніж діти прийдуть у гості, щоб ніхто з них не побачив, де ж ці подарунки будуть ховатись від них! Ви можете придумати й дати їм невеликі підказки, щоби полегшити гру й у той же час зробити її більш захоплюючою. Обов'язково треба нагородити дітей за їх зусилля та кмітливість.

4. Гра «Яйцепад»
«Яйцепад» – це надзвичайна командоутворююча гра для дітей. Для її проведення створюються три-чотири невеликі команди, яким видається по одному сирому яйцю. Далі кожна команда за обмежену кількість часу повинна придумати та спорудити певну конструкцію з наданих матеріалів, яка убезпечить яйце від падіння, і потім донести її (разом з яйцем) до фінішного місця. Команда, яка прийде першою і не дасть яйцю впасти, стає переможцем гри. Замість яйця ви можете використовувати якісь інші схожі за розміром і формою предмети, що, мабуть, навіть краще, оскільки в такому випадку вам точно не доведеться нічого прати.

5. Гра «Перегони в мішках»
«Перегони в мішках» – це один з найулюбленіших заходів на свіжому повітрі, який допомагає налагодити співпрацю між дітьми й заохочує командну роботу. У неї можна грати всім дітям відразу, змагаючись один з одним, але краще розділитись на дві команди з рівною кількістю учасників. Далі половина команди розташовується на старті, а половина на фініші. Один учасник з кожної команди залазить у мішок і за сигналом починає стрибати в ньому в бік протилежної межі, притримуючи край руками. Як тільки він її досягає, його товариш по команді бере мішок і, залізши в нього, проходить дистанцію у зворотний бік, і так далі. Команда, яка першою закінчить гру, здобуде перемогу.

6. Гра «Перегони на повітряних кулях»
Ви коли-небудь чули про цю гру? Вона дивовижна і сприяє хорошій активності. У неї можна грати як у приміщенні, так і на свіжому повітрі. Усіх дітей необхідно розділити на пари. Кожна пара повинна буде своїми спинами утримувати надуту повітряну кульку й за командою бігти до фінішу. Та пара, яка досягне його першою, стає переможцем гри.

7. Гра «Перегони на трьох ногах»
Це ще один приголомшливий командоутворюючий вид активної діяльності для розваг на свіжому повітрі. Для початку треба вибрати місце, краще, щоб воно було просторим, оскільки гра передбачає розмашистий міні-біг. Розділіть дітей на команди по дві особи. Зв'яжіть хустинкою кожну пару за одну ногу так, ніби в них «стало» три ноги (праву ногу одного учасника з лівою ногою іншого). Команда стартує за сигналом і біжить до поворотної точки, після чого швиденько повертається назад. Та пара, яка прибігла першою, стає переможцем гри.

8. Міні-футбол
Міні-футбол є однією із кращих ігор для дітей, допомагає їм набути навички командної взаємодії. Розділіть дітей на дві групи і подайте їм пас м'ячем. Їх завдання забити гол у ворота команди суперника. Класичні правила передбачають наявність у кожній команді чотирьох польових гравців і воротаря. Міні-футбол неодмінно принесе вашим хлопчакам кілька годин радості й веселощів!

9. Волейбол
Волейбол – це спортивна гра, яка сприяє позитивним взаєминам у команді та придбанню комунікативних навичок. Мається на увазі, що діти будуть грати в неї на відкритому повітрі. Правила гри передбачають наявність двох команд і майданчика, розділеного сіткою. Це повноцінна розважальна гра, яка допомагає дітям не тільки потоваришувати, а й покращити свою координацію, швидкість реакції та зміцнити м'язи тіла.

10. Гра «Конструювання»
Гра головним чином покликана створити згуртовану команду й передбачає спільний процес критичного мислення. Організатор гри повинен надати кожній команді всі необхідні матеріали, попросивши їх побудувати або спорудити з них щось на задану тему. Гра повинна бути складною і створювати сприятливі умови для зближення командних гравців у процесі клопіткої роботи, до того ж думати над поставленим завданням їм необхідно всією командою, тобто «колективним розумом». Також в якості завдання можна видати командам пазли й запропонувати скласти їх на швидкість. Та команда, яка впорається першою, перемагає.
Важливо, щоб, нагороджуючи переможця, ви не забували про втішні призи для інших учасників гри. Описані вище командні ігри не тільки є задоволенням і розвагою, а й допомагають дітям повноцінно співпрацювати один з одним і здобувати навички ефективного спілкування.