Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Календар пам'ятних дат на жовтень 2019

1 жовтня

Міжнародний день людей похилого віку

Свято Міжнародний день людей похилого віку відзначається на початку жовтня. Засновано Генеральної Асамблеї ООН в 1990 році. Мета Дня літньої людини - зосередитися на вирішенні проблем літнього покоління.

Святкові заходи на День літньої людини в різних країнах дуже різняться. Це фестивалі та різноманітні концерти, театральні вистави та благодійні виставки, різноманітні вечори відпочинку, чаювання, танці, екскурсії, конгреси і конференції на захист прав літніх людей. У розвинених країнах багато, а особливо діти, повсюдно, хто як може, виявляють свою повагу людям старшого покоління. Представниками бізнесу для них влаштовуються знижки в магазинах і на різні послуги. Проводяться дії з підтримки тих, хто вже не в змозі сам про себе потурбуватися. Їм намагаються подарувати те, від чого на душі стає приємно, те, що надає сенс і чарівність. Всі намагаються приділяти увагу нашим улюбленим бабусям і дідусям.

Людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це по милості Божій вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років. Скидати з рахунків людину, яка досягла певного солідного віку абсолютно нелюдяно. Літній вік людини - зовсім не означає, що він вже на багато що не здатний, як раз навпаки, то що може літня людина, рідко здатний зробити більш молодий і мова зовсім не про сили і енергію, яка властива молодому поколінню, але про досвід і терпіння , наполегливість та здатність досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості й толерантності, яка присутня в достатку у більшості літніх людей.

Нагадаємо, що офіційно в Італії Національний день бабусь і дідусів відзначається 2 жовтня, в Мексиці Національний день бабусь і дідусів святкують 28 серпня, в Естонії це дата в другу неділю вересня, День людей похилого віку в Палау відзначають 5 травня, на Кірібаті 15 липня присвячено цій події, в Південному Судані в другу неділю листопада, в Польщі - 22 січня. У США є навіть День літніх людей з діагнозом ВІЛ/СНІД, який проходить 18 вересня.

Міжнародний день людей похилого віку, що відзначається щорічно в усьому світі 1-го жовтня, виник з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН 14-го грудня 1990-го року, резолюція № A/RES/45/106. До цього День людей солідного і поважного віку стали відзначати спочатку в Європі, потім свято було підхоплено Сполученими Штатами і до кінця 80-х років воно поширилося по всьому світу. Однак його остаточне офіційне затвердження на міжнародному рівні було викликано не тільки його популярністю. Одним дуже сумним фактором стало ще одна глобальна подія - зниження внесків в спеціальний Цільовий фонд з проблем старіння ООН, на тлі стрімкого старіння населення по всьому світу. Це зовсім не парадоксальне явище, але яскраво сигналізує про падіння моральних і культурних цінностей у нашому суспільстві.

У наймудрішою книзі на землі, в Біблії, Святому Писанні, відкрито говориться про те, що від нашого ставлення до наших батьків і матерів безпосередньо залежить наша власна тривалість життя на цій землі. Зневагою до проблем літніх людей ми сіємо свої власні майбутні проблеми.

 

1 жовтня

Міжнародний день музики

Музика одна з прекрасних естетичних цінностей людства. Вона сприяє гармонізації нашого загального світовідчування, виступає інструментом самовираження і натхнення, служить джерелом непередаваних відчуттів і емоцій.

Вперше Міжнародний день музики провели 1-го жовтня 1975-го року. Засновником цього прекрасного Дня виступила Міжнародна музична рада (IMC) при всесвітній і поважній організації ЮНЕСКО. На 15-й Генеральній асамблеї IMC, проведеної в 1973-му році в Швейцарії, місто Лозанна, було прийнято відповідне рішення. Серед ініціаторів Міжнародного дня музики були присутні багато музикантів і композиторів, наприклад, Дмитро Дмитрович Шостакович, діячі міжнародних музичних організацій і товариств. Сер Ієгуді Менухін, голова IMC і його заступник Борис Ярустовський, звертаючись з листом до членів Міжнародної музичної ради 30-го листопада 1974-го року і окреслюючи цілі цього Дня для міжнародного співтовариства, підкреслювали важливість реалізації властивих ЮНЕСКО і всій світовій спільноті ідеалів миру і дружби між усіма народами, обмін досвідом та розвиток культур, взаємне поважне ставлення до різноманітних естетичних цінностей один одного, а також активне поширення музичного мистецтва для всіх верств суспільства в цілому.

З музикою наше людство знайоме з давніх часів. На світі знайдеться небагато людей, які зовсім байдужі до музики. Це мистецтво має величезний потенціал і багатьом композиторам донині вдається виражати через неї не тільки стан своєї власної душі, але й передавати атмосферу навколишнього, повного почуттів і переживань складного внутрішнього світу взаємин людини і природи. Вона скрашує життя людей, змушує їх радіти і співпереживати, відкриваючи двері в прекрасний світ звуків і коливань наших власних струн душі.

Щорічно, цей Всесвітній день, День прекрасного і дивовижного світу музичного мистецтва відзначається проведенням чудових концертів та концертних програм, за участю кращих художніх колективів, музикантів та артистів. Повсюдно звучать безцінні твори і шедеври, що стали надбанням світової музичної культури. Музика ніколи не старіє, вона дозволяє нам доторкнутися не тільки до часів їх авторів, але і заглянути в наше майбутнє, відчути автентичність цього моменту. З Міжнародним днем музики!

 

4 жовтня

Всесвітній день тварин

Чомусь багато хто називає тварин нашими меншими братами. Звичайно ж, якщо врахувати той факт, що тварини в чомусь іноді можуть бути більш кмітливі ніж ми, або ж для них навколишнє середовище більш зрозуміле, ніж нам, то їх можна було б назвати нашими старшими братами. Однак очевидно одне - людина в переважній більшості випадків залишається чільною і домінуючьою істотою.

Статистика невблаганна: кожну годину з лиця нашої матінки Землі безповоротно зникають три види тварин. Навіть не віриться! Кожен день відходять в історію близько 70-ти видів флори і фауни нашої планети. Біологічне різноманіття Землі неухильно скорочується величезними темпами.

Ще в 1931-му році прихильники руху захисту природи, на Міжнародному конгресі, що проходив в італійській Флоренції, враховуючи сумну динаміку розвитку відносин людини і природи, ініціювали установити щорічний Всесвітній день захисту тварин, який було прийнято відзначати 4-го жовтня. Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4-го жовтня 1226-го року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин.

У дні нашої сучасності, з боку численних товариств захисту тварин з різних країн світу, вже стало доброю традицією влаштовувати в цей день різноманітні масові заходи на тему захисту природи і тварин нашої планети. Не залишаються осторонь і країни колишнього соцтабору, Україна, Білорусь, Молдова. Так, до прикладу, нарешті і Російська Федерація за ініціативою Міжнародного фонду захисту тварин у 2000-му році приєдналася до цієї чудової традиції. День тварин проводиться з метою підвищення свідомості суспільства щодо необхідності захисту нашого з вами навколишнього середовища, а так само з метою підвищення активності у сфері захисту тварин, якої потребують не тільки тварини дикої природи, а й наші домашні улюбленці.

Лідируючу позицію у світі за чисельністю наявності домашніх тварин на душу населення займають Сполучені Штати Америки. Друга країна в світі на початок 2000-х років - територія колишньої Російської Федерації, де в кожній третій родині містилися домашні тварини. Серед європейських країн на першому місці знаходилася Чехія, де в доброї половини чеських сімей був в наявності як мінімум одна домашня тварина. Чехи так люблять своїх домашніх тварин, що приблизно чверть із них має документ про походження або родовід.

 

 

5 жовтня

Всесвітній день посмішки

На сторінках міжнародного календаря є такий день - Всесвітній день посмішки, в який нас закликають вкрай позитивно впливати на наш з вами настрій. Всі ми, різні люди. Щоб домогтися гарного настрою, для кожного з нас, принаймні, необхідно щось особливе. Для когось мир у всьому світі, для когось нове авто. Комусь досить просто прогулятися на свіжому повітрі, а для когось стабільно сірі будні вже викликають відчуття норми і зовсім нічого не хочеться міняти. Ну вже ні! Все це якось складно.

Давайте просто посміхнемося. Підійдемо до дзеркала і посміхнемося самим собі. Зробимо це кілька разів. І ще. І ще, тільки без сарказму. Не будемо себе критикувати! Просто посміхнемося. Посміхнемося без задньої думки.

Ну от. Складний механізм нашого з вами настрою тільки що був зрушений в позитивну сторону. Може бути не на довго. Повторимо процедуру, зауважимо, що нам це нічого не коштує. Руки, ноги, наші гаманці залишаються в спокої. Настрій поступово світлішає - це абсолютно безкоштовно. Щасливим бути набагато простіше і дешевше, ніж нещасним.

За даними проекту DilovaMova.com, Всесвітній день посмішки або World Smile Day відзначається з 1999-го року. Це відбувається, як правило, в першу п’ятницю жовтневого місяця. Виникненню цього свята посприяв колись зовсім невідомий американський художник Харві Белл. Згідно з легендою, своєю творчістю він нічим особливо не виділявся серед його колег. Критики вважали його і зовсім пересічним, і посереднім художником.

Одного разу, десь у 1963-му році, до нього надійшло замовлення від однієї страхової компанії State Mutual Life Assurance Company of America на виготовлення якого-небудь яскравого і незабутнього символу для їх візитною картки. Як відомо, все геніальне доволі просто і Харві запропонував їм усміхнену жовту пику, відому зараз як звичайний «смайлик». Замовники схвалили цю ідею. Робота була оцінена в півсотні доларів і всі залишилися задоволені.

Після того, як фірма ввела цей нехитрий символ в побут вони відразу помітили, що їх клієнтам це страшенно сподобалося і успіх від цього нововведення перевершив найсміливіші очікування. Потім цей символ, крім значків, став з’являтися на бейсболках і футболках, листівках і конвертах, і навіть на сірникових коробках. Шановне поштове відомство Сполучених Штатів Америки відзначило цю чудову ідею випуском марки з цим добродушним символом.

В одному з інтерв’ю Харві Белл підкреслив, що для історії художнього мистецтва не було жодної подібної роботи, що так швидко і широко поширившись, приносила б людям стільки задоволення, радості і щастя.

Посміхніться, подаруйте собі гарний настрій. Поділіться посмішкою з рідними, друзями, товаришами по службі, не забудьте посміхнутися кому-небудь по дорозі. Це не складно. Це зробить ваш день набагато приємніше. Спробуйте!

 

6 жовтня

Український День вчителя (День працівників освіти чи День освітянина)

Свято День вчителя в Україні - День працівників освіти, відзначається у першу неділю жовтня. Встановлено Указом Президента України в 1994 році. Святкування і привітання вчителів на День вчителя проводяться напередодні у всіх освітніх установах країни.

«Професійне Міжнародне свято працівників освіти було засновано ЮНЕСКО в 1994 році. Нагадаємо, що Всесвітній день вчителя святкують 5 жовтня. В Україні День працівників освіти згідно з Указом Президента від 11 вересня 1994 року відзначається в першу неділю жовтня »- інформує єдиний веб-портал органів виконавчої влади України.

Свято «День вчителя» в жовтні відзначають: в Узбекистані - 1 жовтня; в Пакистані спільно зі Світовим святом; на Шрі-Ланці - 6 жовтня; в Лаосі, Білорусі, Киргизстані, Латвії, Україні відзначається в першу неділю жовтня; Національний день освіти - свято Польщі відзначається 14 жовтня; День вчителя в Бразилії відзначається 15 жовтня; в Чилі відзначається 16 жовтня; в Австралії відзначають в останню п’ятницю в жовтні. Це далеко не повний список. Професійне свято вчителів поважають в усьому світі і кожній культурі. Наприклад, це свято вересня в Індії, Сінгапурі, Гонконзі і КНР, в Аргентині, в Гондурасі, в Брунеї, на Тайвані.

Проте, багато громадян України, які отримали освіту в той час, коли країна входила як республіка до складу СРСР, пам’ятають святкові букети айстр і хризантем, які вручали за традицією або з щирою подякою викладачам в День учителя. Білі фартухи і сорочки одягали в кінці першого тижня жовтня за указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 вересня 1965 року.

«День вчителя - свято, яке залишається з нами назавжди» - затверджує урядовий портал.

Сьогодні в незалежній Україні майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони навчають і виховують понад мільйон дошкільнят, навчають більше п’яти мільйонів школярів, викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.

 

11 жовтня

Міжнародний день дівчаток

«І назвав Адам ім’я своїй жінці: Єва, бо вона була мати всього живого» , - книга Буття, 3-й розділ, вірш 20-й. Значення підростаючого покоління для часу теперішнього, найближчого майбутнього і довгострокової перспективи - дуже значно, якщо не сказати, що наші діти, це безперечно єдина цінність, завдяки якій зараз відбувається течія Життя на всій Землі.

Стадія розвитку сучасного суспільства досягла того моменту, коли ігнорувати увагу до елементарних людських цінностей стало практично неможливо і свідчень цьому досить багато. У столітті розвитку інформаційних технологій та вільного доступу до інформації, переважна більшість з легкістю змогла б прояснити стан справ у будь-якій сфері суспільного життя і багатьом з нас відомо, що далеко не в кожній з них спостерігаються позитивні тенденції. Одним з найбільш дієвих інструментів у подоланні негативних тенденцій є залучення широкої громадської уваги до існуючих проблем і питань, вирішення яких давно назріло і вимагає активної участі нашого соціуму в цілому.

Так, з ініціативи прогресивного міжнародного співтовариства, на 89-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН , що відбулося 19-го грудня 2011-го року, було прийнято рішення про заснування Міжнародного дня дівчаток, який тепер щорічно відзначається 11-го жовтня.

Здавалося б, у міжнародному календарі до цього моменту вже були присутні багато подій, які прямо або побічно присвячені проблемам дітей, підростаючого покоління та проблем жінок, насильства та жорстокого поводження з самими незахищеними верствами нашого суспільства. Приміром, «Всесвітній день дитини», що відзначається 20-го листопада або «Міжнародний день захисту дітей», який проходить 1-го червня, «Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок», увага до якого прикута 25-го листопада і «Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії», який проходить 4-го червня , «Міжнародний день дітей , хворих на рак», що проводиться 15-го лютого, де приділяється увага найгострішим проблемам, і знаменитий, улюблений усіма «Міжнародний жіночий день» - 8-го березня, і навіть «День жіночої емансипації», що відзначається щорічно 30-го травня, а також ряд календарних подій, присвячених проблемам материнства і важливих питань щодо даної тематики. Але це лише вказує на напрямок і підкреслює пріоритети, які формулюються новим Міжнародним днем.

Не можна залишати проблемам і шансу бути без уваги. Це важливо і це допомагає виробити відповідні підходи, адже крихітний світ дівчаток, як втім і світ будь-якої дитини, це те середовище, де формується і закладаються унікальні основи нашого дорослого світу, а він як відомо далекий від досконалості.

Щоб зберегти його - необхідна наша увага. Наша участь, турбота і наш захист. Розуміння і співпереживання. І наш власний світ стане трішки краще, світліше і набагато більш радіснішим. Вітаємо вас з Міжнародним днем дівчаток!

 

14 жовтня

День Українського козацтва

Зародження і формування української народності відбулося в XII-XV ст. на основі південно-західної частини східнослов’янського населення, яке входило раніше до складу Київської Русі (IX-XII ст.). На основі давньоруської народності сформувалися три східнослов’янські народи - український, російський і білоруський. Починаючи з XIII століття українці зазнали угорського, литовського, польського та молдавського завоювань. З кінця XV століття почалися набіги з татарських ханів, що затвердилися в Північному Причорномор’ї, які супроводжувалися масовим полоном і викраденням українців.

У XVI-XVII ст. в ході боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань - козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським ладом - Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців.

З початку відродження козацтва на Україні президентом України були підписані укази: «Про координаційну раду Українського козацтва», «Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки.» І, звичайно ж, «Про день Українського козацтва».

 

14 жовтня

День захисника України (День захисників Вітчизни)

Свято День захисника України відзначається у другій декаді жовтня і є неробочим днем. Встановлено Указом Президента в 2014 році. Традиції святкування і святкові заходи Дня захисника України широко підтримуються по всій країні. Дуже популярне свято.

Назва цього популярного в народі свята говорить сама за себе. Захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни - свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.

Як свято, цей День прийшов на зміну не менш популярного колись всенародного Дня Червоної Армії. Радянська держава не «балувала» свій народ великою кількістю всіляких свят і пам’ятних дат. За великим рахунком керівництво намагалося обмежитися тільки специфічними святами, які ретельно намагалися пофарбувати в строгі політичні відтінки правлячої партії. Так було і з Днем Червоної Армії.

Характер загального народного свята, цей День придбав, як День Народження Червоної Армії. Історично цьому передували події, що розгорнулися у палаючій бурі Першої Світової війни і революційних змін, які захлеснули Російську Імперію. «Соціалістична вітчизна в небезпеці» - так було сформульовано опублікований 23-го лютого 1918-го року заклик Ради Народних Комісарів, датований 21-м лютого цього ж року. І дійсно, 18-го лютого 1918-го року турецькі та австро-німецькі війська, віроломно порушивши перемир’я, яку було укладено 15-го грудня 1917-го року з новою, тоді ще не цілком сприйманої всерйоз радянською владою, поспішили вторгнуться в Країну Рад. Була зроблена жорстка спроба окупації України, Прибалтики й Білорусії. Вже 21-го лютого німецькі війська, що складалися з 39-ти добре озброєних дивізій захопили Мінськ.

Без Армії, широкої народної підтримки і продуманої координації всіх зусиль було просто не можливо зберегти ні свої території, ні саму, нову соціалістичну державу. Захист Вітчизни - свята справа. Виснажений війнами і кривавим хаосом народ піднявся, знайшов у собі сили і встав на захист своєї Батьківщини. Супротивник був відкинутий.

Починаючи з 23-го лютого 1923-го за наказом чинної Реввійськради юної радянської держави щорічно стало проводитися свято Дня Червоної Армії. Після Другої Світової війни, в 1946-му році свято набуло нову назву - «День Радянської Армії і Військово-Морського Флоту».

Це був один з найулюбленіших і шанованих у народі свят. Народна самосвідомість завжди прагнула до підтримки добрих ініціатив, та вшанування захисників Вітчизни для народу стало однією з гарних славних традицій. Навіть нові реалії і розпад Могутньої Радянської держави не перекреслили цих традицій.

Однак останні події початку 2014-го року і неоголошена війна Росії проти України змусили переглянути багато поглядів українського суспільства. Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, встановлено нове свято - «День захисника України», яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків - «Козацька Покрова» («Покров Пресвятої Богородиці»). Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність попередній Указ Президента України від 23-го лютого 1999-го №202.

З 5-го березня 2015-го року День захисника України став неробочим днем. За відповідні зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України №2187 в цілому проголосували 244 народних депутата Верховної Ради України.

 

14 жовтня

День художника України

Образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. Ваші роботи будять прагнення до прекрасного, спонукають замислитися над суттю буття.

Вишуканий живопис, віртуозна графіка, майстерна пластика - невід’ємна частина національної культури, джерело духовного розвитку і задоволення естетичних потреб українського суспільства. Творчі досягнення художників свідчать про потужний потенціал народу, сприяють створенню позитивного іміджу України у світі.

Українським майстрам пензля і різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва.

Дбайливо зберігаючи і розвиваючи традиції самобутньої національної художньої школи, ви стверджуєте вічні загальнолюдські цінності, приносите людям радість спілкування з прекрасним.

День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня згідно з указом президента (№ 1132/98) від 9 жовтня 1998р.

 

15 жовтня

Всесвітній день миття рук

Організація Об’єднаних Націй і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня «Всесвітнім днем миття рук».

Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі дитячих життів щодня. «Брудні руки» є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці. Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань.

Не можна не помітити, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження організму шкідливими вірусами та інфекціями, але і зробити життя людини більш комфортним, приємним і безпечним.

 

16 жовтня

Всесвітній день здoрoвoгo харчування

Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування - залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві. Відзначається «Всесвітній день здoрoвoгo харчування » щорічно 16 жовтня.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40 відсотків з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

Оптимальне здорове харчування може сприяти не тільки поліпшенню вашого самопочуття, бадьорості, енергійності та активності, але також дозволить знизити ризики розвитку серйозних серцево-судинних захворювань, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань, які погіршують якість вашого життя. Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від сурогатного швидкого харчування і ви істотно зміните своє життя на краще!