Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Як запобігти кібербулінгу – поради батькам

Не всі загрози для дитини в Інтернет-просторі є результатом дій кіберзлочинців. Часто проблеми юних користувачів можуть бути спричинені знущаннями товаришів. Вже давно цькування (буллінг) серед підлітків вийшло за межі школи та поширилося на кіберпростір.

При цьому, знущання в Інтернеті може спричинити ще більший тиск на жертв. У першу чергу це пов’язано зі швидким поширенням образливого контенту серед великої кількості людей. Крім цього, через відчуття анонімності вчинки та висловлювання кривдників часто значно жорсткіші, ніж в реальному житті.

Що таке Інтернет-цькування та як його розпізнати

Кібербуллінг є формою знущань із використанням Інтернет-технологій. Такий вид буллінгу може відбуватись лише онлайн. Однак трапляються випадки, коли цькування в мережі є продовженням жорстокого ставлення товаришів у реальному світі

Найчастіше знущання передбачають залякування жертви, поширення чуток або зображень з образливим підтекстом, публікацію особистої інформації чи фотографій, погрози, створення фіктивних сторінок. Платформою для кібербуллінгу можуть стати соціальні мережі, додатки для обміну миттєвими повідомленнями, електронна пошта , форуми, блоги, онлайн-відеоігри тощо.

Образливий контент в Інтернеті поширюється значно швидше ніж у реальному житті, тому і тиск на жертву зростає. Інформація може набувати вірусного характеру, в такому випадку зупинити її розповсюдження чи видалити з мережі вже майже неможливо.

Якщо ваша дитина все ж стала жертвою кібербуллінгу, важливо вчасно це розпізнати. Серед основних ознак – часті зміни настрою, нервові відповіді на запитання, намагання уникати спілкування з однолітками, спроби пропустити школу та видалення профілів з соціальних мереж. Звісно, жодна з цих ознак не є гарантією того, що над дитиною знущаються, але вони точно мають викликати занепокоєння батьків.

Протидія кібербуллінгу – виховання та діалог

Кібербуллінг може спричинити стреси та психологічні травми в жертв, тому важливо вчасно запобігти цій проблемі. Нижче наведено 4 принципи у вихованні, які допоможуть уникнути небезпечних наслідків кібербуллінгу та побудувати відкритий діалог:

  1. Навчіть дітей правил поведінки в Інтернеті

Оскільки цифровий світ є частиною реального життя, в мережі також потрібно дотримуватися правил поведінки. Тому важливо навчити юних користувачів правил поведінки та спілкування в рамках цифрових медіа. На основі отриманих знань підлітки зможуть приймати правильні рішення, знати і розуміти принципи, необхідні для того, щоб залишатися в безпеці онлайн.

  1. Розкажіть про користь від використання мережі

Намагаючись захистити дітей від кібербулінгу та небажаного контенту в Інтернеті, батьки часто переходять межу і намагаються заборонити підліткам використовувати гаджети. Однак, у сучасних підлітків, які вже не уявляють своє життя без технологій, такі дії можуть викликати негативну реакцію. Крім цього, батьки не зможуть контролювати доступ до мережі завжди і всюди, тому краще навчити юних користувачів раціонального використання Інтернету.

Надзвичайно важливо не забороняти гаджети, а показати способи їх використання для власного блага, зокрема для доступу до потрібної інформації, саморозвитку, навчання, спілкування та пошуку нових друзів.

  1. Розкажіть, що скаржитися на кривдника — це нормально

У більшості випадків кібербуллінгу підлітки знають про цькування інших, але вирішують не розповідати про це дорослим. Юні користувачі часто бояться стати наступною жертвою або зіткнутися з покаранням дорослих.

На додаток до розмови з батьками, про неприйнятну поведінку в Інтернеті можна і потрібно повідомляти на самих платформах. Майже у всіх соціальних мережах є можливість поскаржитися на публікації, коментарі та навіть профілі, які поширюють небезпечний або образливий контент. Після отримання певної кількості таких скарг публікація чи профіль автоматично видаляються. Варто зазначити, що такі скарги є абсолютно анонімними.

  1. Заохочуйте відкритий діалог

Діти повинні знати, що мають до кого звернутися у разі виникнення проблем в Інтернеті. У цьому випадку довіра є запорукою відкритого діалогу.

Досить часто юні користувачів думають, що їхні онлайн-проблеми батькам важко зрозуміти. Частково це спричинено впевненістю підлітків у недостатній обізнаності батьків про сучасні технології. Іншою причиною уникнення діалогу може бути різниця у сприйнятті цифрового життя. Для дорослих проблеми в Інтернеті можуть бути не вартими уваги, тоді як підлітки можуть сприймати їх як серйозні негаразди. Саме тому батькам потрібно з розумінням підходити до кожної проблеми у цифровому світіта допомагати з їх вирішенням.

Попри те, що юні користувачі знають більше про способи використання технологій, дорослі мають більше реального досвіду. Важливо, щоб це розуміли і самі діти. Першим кроком до побудови діалогу про кібербуллінг може стати обговорення теми та шляхів вирішення цієї проблеми. Батькам важливо бути відвертими та дати підліткам зрозуміти, як діяти у подібній ситуації. Також потрібно пам’ятати, що заохочувати юних користувачів говорити про свої страхи та проблеми набагато продуктивніше, ніж застосовувати покарання.

Замість суворих обмежень сприяйте безпечному використанню Інтернет-технологій та приймайте участь у взаємодії між дитиною та пристроями. Допомогти у цьому можуть інструменти батьківського контролю, які дозволяють блокувати веб-сторінки з потенційно небезпечним вмістом, а також встановлювати обмеження на використання пристроїв.