Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Як дитині позбутися інтернет-залежності

За результатами недавніх досліджень, діти віком від 8 до 18 років проводять за комп'ютером у середньому по 44,5 години на тиждень. Багато батьків думають, що час, проведений за комп'ютером, не дає дитині жити в реальному світі. Близько 23 % підлітків вважають, що вони «залежать від комп'ютерних ігор» (31 % хлопчиків і 13 % дівчаток). На думку психологів, кожен десятий підліток, який регулярно грає в комп'ютерні ігри, має різні соціальні та психологічні проблеми.

Крім комп'ютерних ігор серед підлітків також популярні соціальні мережі, чати, блоги, відеоресурси тощо. Психологи виділяють такі симптоми інтернет-залежності в дітей:

  • Дитина втрачає відчуття часу, проведеного за комп'ютером.
  • Заради Інтернету вона жертвує сном.
  • Стає дратівливою, коли немає доступу до Інтернету.
  • Перевіряє електронну пошту кілька разів на день.
  • Проводить час у Мережі замість виконання домашніх завдань і обов'язків.
  • Сидить за комп'ютером замість спілкування з друзями й сім'єю.
  • Якщо дитині обмежити час, проведений в Мережі, вона порушує встановлені обмеження.
  • Каже неправду про те, скільки часу провела за комп'ютером, таємно заходить у Мережу, коли нікого немає вдома.
  • Установлює стосунки з людьми, з якими познайомилася в Інтернеті.
  • Втрачає інтерес до занять, які любила до захоплення Інтернетом.
  • Коли не знаходиться за комп'ютером, виглядає роздратованою або пригніченою.

Емоційні наслідки інтернет-залежності

Таке явище, як інтернет-залежність у дітей, останнім часом зустрічається все частіше. Доступ до Інтернету – невід'ємний атрибут сучасного життя, а також важливий інструмент навчання. Крім того, це дуже популярне джерело інформації й розваг. Інтернет стає для підлітків популярним способом проведення дозвілля. Діти можуть поставати в будь-якому образі в чатах, грати в ігри з однолітками з різних куточків світу. За допомогою всього лише одного кліка миші підліток «опиняється» в зовсім іншому світі, де немає проблем реального життя й можливо практично все, чого він забажає.

Подібно до алкогольної або наркотичної залежності, Інтернет для дітей та підлітків є ефективним способом уникнути неприємних відчуттів і ситуацій. Діти жертвують часом, необхідним на сон, щоб довше посидіти в Мережі, віддаляються від батьків і друзів, знаходячи собі притулок у комфортному світі Інтернету.

Найбільш схильні до небезпеки інтернет-залежності діти, яким не вистачає похвали й уваги батьків і в яких недостатньо розвинені соціальні навички. Такі діти відчувають себе самотніми, у них виникають труднощі з пошуком нових друзів, і єдиним способом знайти товариство, привернути увагу до себе для них стає Мережа. Намагаючись утекти від проблем у сім'ї, діти звертаються до Інтернету.

Діти вчаться обмінюватися повідомленнями з однолітками, при цьому в них зовсім не розвиваються навички живої комунікації. Не розвиваються й навички командної роботи та емоційного спілкування. Процес соціалізації, який у сучасних дітей проходить в Інтернеті, уповільнює їхній емоційний розвиток. Це призводить до труднощів при живому спілкуванні.

Що робити батькам?

Визнайте наявність проблеми

Важливо, щоб обоє батьків дотримувалися єдиної думки про інтернет-залежність дитини й поставилися до цієї проблеми абсолютно серйозно. Обговоріть ситуацію і, у випадку необхідності, домовтеся про загальну стратегію. Якщо ви цього не зробите, дитина об'єднається з одним із батьків, більш байдужим до проблеми.

Якщо дитину виховує тільки один із батьків, він повинен ретельно обміркувати свою розмову з дитиною й бути готовим до опору. Дитині з інтернет-залежністю сама ідея обмежити її час перебування за комп'ютером здасться посяганням на її права. Батькам слід бути готовими до того, що дитина, відстоюючи свої інтереси, буде намагатися викликати почуття провини або вивести їх із себе. Важливо не реагувати на ці емоції, але ставитися до них з повагою. Визнайте наявність у дитини певного емоційного стану, залишаючи в центрі уваги її інтернет-залежність.

Проявіть турботу про дитину

Покажіть дитині, що ви її любите, бажаєте їй щастя та благополуччя. У будь-яких зауваженнях щодо поведінки діти схильні бачити звинувачення та критику. Ви повинні запевнити дитину, що ви ні в якому разі її не звинувачуєте. Скажіть, що вас турбують зміни в її поведінці: те, що вона виглядає стомленою, закинула навчання й хобі, віддалилася від друзів тощо. Домовтеся про точну кількість часу, який вона буде проводити за комп'ютером щодня. Чесно скажіть, що ви б хотіли контролювати час, проведений нею в Інтернеті, і знати, які сайти вона переглядає.

Контролюючи активність дитини в Мережі, поступово встановлюйте з нею довірливі стосунки. Якщо вона відмовляється співпрацювати або бреше, найімовірніше, що вона не визнає свою інтернет-залежність.

Розвивайте навички інтернет-користувача

Підвищуйте рівень володіння комп'ютером: розберіться, як переглядати історію браузера, опануйте програми контролю інтернет-активності та програми-фільтри. Батькам необхідно розвивати навички користування мережею Інтернет хоча б для того, щоб розуміти, чим займається син або донька. Вивчайте Мережу, приділяючи особливу увагу сайтам, які відвідує дитина.

Установіть розумні правила

Багатьох батьків залежність дитини від Мережі доводить до крайнього хвилювання, а в якості покарання вони повністю позбавляють її комп'ютера. Інших батьки лякає ця залежність, і єдине рішення проблеми вони бачать у повному вилученні Інтернету з життя дитини. Обидва підходи неправильні - в обох випадках дитина робить висновок, що вона погана. У результаті вона побачить у вас ворога, а не союзника. Також у неї може з'явитися симптом скасування – нервозність і дратівливість. Замість цього установіть чіткі часові межі користування Інтернетом. Дозволяйте дитині виходити в Мережу приблизно годину ввечері, а також у вихідні.

Установіть комп'ютер так, щоб він був у вас у полі зору. Він не повинен знаходитися у дитини в спальні.