Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Година народознавства « Андріївські вечорниці»

Ой, Калита, Калита!

Із чого ти вилита?

Ой, я з жита сповита,

Ой, я сонцем налита,

Для красного цвіту,

По білому світу.

12 грудня 2017р. педагог-організатор Христина Микицей провела для вихованців дитячо-юнацького клубу «Прометей» годину народознавства «Андріівські вечорниці».

Метою заходу було: відтворити обряд проведення вечорниць; виховувати бажання відроджувати і оберігати народні звичаї; розвивати усне мовлення, формувати відчуття краси рідної мови; сприяти розвиткові творчих здібностей дітей, бажання примножувати родинні традиції, берегти свою національну культуру, виховувати почуття любові до рідного краю.

За традиціями наших предків дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня і в ніч з 12-го на 13-е ворожили... Свято Св. Андрія люблять святкувати люди, бо від нього віє чарівною староукраїнською стихією. З давніх – давен в Україні шанували хліб як святиню. І День Св. Андрія теж починається із ритуалу поклоніння хлібу. Калита – так називається хліб, спечений на честь сонячного божества Корша. Всі дівчата вставали навколо Калити і разом співали, а хлопці підстрибуючи говорили: «А я Калиту вкушу».