Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Емоційні ігри для дітей і батьків

Якщо у вас є всього п'ять хвилин, щоб пограти з дитиною, найкращий спосіб провести з нею час - зробити щось, що змусить її розсміятися. Але це може бути непросто. І ось чому.

Кожен день дитині доводиться справлятися з багатьма складними почуттями, такими як:

  • страх («Що, якщо під ліжком хтось є?»);
  • злість («Зараз моя черга! Це несправедливо!»);
  • ревнощі («Батьки люблять молодшого брата більше, ніж мене»);
  • приниження («Учитель зробив мені зауваження, і всі в класі з мене сміялися»);
  • паніка («Я хочу в туалет, а поблизу немає туалету»);
  • розчарування («Нікому немає діла до того, що я хочу»).

У дітей будь-якого віку повсякденні проблеми викликають найрізноманітніші почуття. Зрозуміло, у період карантину й діти, і батьки частіше відчувають страх, розчарування і швидше втомлюються.

Якщо діти не можуть впоратися зі своїми емоціями в міру їх виникнення, вони, образно кажучи, «ховають» їх у своєму тілі. Іншими словами, у тілі наростає напруга, яку потрібно вивільнити. У кров дитини виділяється велика кількість гормонів стресу, і від цього вона стає примхливою і дратівливою.

На щастя, природа передбачила, як діти можуть справлятися з емоціями. У цьому їм допомагає гра, особливо така, яка викликає у дітей сміх. Гра для них - це один з основних способів, за допомогою яких вони переробляють емоції. Сміх змінює хімічний склад організму: знижує рівень гормонів стресу і підвищує рівень гормонів радості.

Тому дітям потрібно гратись. Це їхня робота. Граються всі ссавці - це їх спосіб розвинути навички, які їм знадобляться у дорослому житті (наприклад, навички полювання або комунікації). Гра знімає напругу і допомагає дітям справлятися з сильними емоціями, які з'являються при вирішенні нових завдань.

Діти проявляють більшу фізичну активність, ніж дорослі. Коли дитина емоційно збуджена, її тілу потрібно вивільнити всю накопичену енергію. Це одна з причин, чому у дітей більше фізичної енергії, ніж у нас. І тому маленькі діти іноді можуть нас втомлювати.

Але ми можемо використовувати цю особливість дітей у своїх інтересах. Коли ми граємося з дітьми в рухливі ігри, вони вивільняють гормони стресу, які могли б призвести до істерики. Крім того, гра - це спосіб навчання для дитини. Коли ви вчите дитину вивільняти емоції за допомогою гри, вона засвоює цей урок.

Головна перевага гри в тому, що вона зближує батьків і дітей. Якщо дитина відчуває емоційні труднощі через конфлікт з братами або сестрами, відчуває, що її не люблять або відчуває себе безсилою тощо, ви можете допомогти їй справитися з цією проблемою за допомогою гри.

У кінці дня ви можете втомлюватися. Можливо навіть, ви не любите гратися з дитиною. Але не пошкодуйте часу і виділіть всього 5 хвилин, щоб поспілкуватися з дитиною. Якщо ви будете це робити регулярно, ваша дитина стане більш чуйною, а у вас з'явиться більше енергії. Всього п'ять хвилин гри на день допоможуть вам стати більш щасливими батьками.

Такі ігри не повинні бути довгими. Багато батьків кажуть, що після ігор вони відчувають себе бадьоріше. Це тому, що напруга і роздратування, накопичені протягом дня, викликають у нас почуття втоми. Коли ми граємося, рівень гормону стресу зменшується і у нас, і в дітей. Від цього ввечері у нас з'являється більше енергії.

Тому, коли дитина просить вас погратися з нею, домовтеся: ви, звичайно, пограєтеся з нею в залізницю або конструктор. Але перед цим ви зіграєте в гру, яку самі запропонуйте. Не дивуйтеся, якщо дитині сподобаються такі ігри, і вона буде просити вас гратися з нею знову і знову.

Розглянемо кілька ігор, у які ви можете грати з дитиною.

Коли дитина погано поводиться або дражнить брата або сестру

Ми зазвичай говоримо в таких випадках: «Йому просто не вистачає уваги». Але хотіти уваги батьків природно для дитини. Кожна дитина час від часу хоче уваги і любові батьків. І примхлива поведінка - це єдиний відомий їй спосіб донести це. Як задовольнити цю потребу дитини? Спробуйте ось що:

«Ти не хочеш обійняти мене? Треба щось з цим зробити!» Підійдіть до дитини, міцно обійміть її і утримуйте в обіймах якомога довше. Не ослаблюйте хватку, поки дитина не почне вириватися, але і потім не відпускайте її відразу. Обійміть сильніше і скажіть: «Я так люблю тебе обіймати! Я ніколи тебе не відпущу! Пообіцяй мені, що скоро знову обіймеш мене». Потім відпустіть дитину, посміхніться їй і скажіть: «Спасибі! Мені це було потрібно!»

Розширена версія гри

Інтенсивнішу версію цієї гри можна використовувати, коли у дитини з'являється молодший брат або сестра, або ви занадто багато контролюєте дитину. Ваше завдання - переконати її, що ви її любите. Обіймайте і цілуйте її, потім дозволяйте їй вирватися, а потім знову доганяйте і обіймайте:

«Мені потрібен мій Саша... Тобі не втекти... Я повинна наздогнати тебе і обійняти... О ні, ти втік, але я тебе наздожену... Ти бігаєш занадто швидко, але я не здамся... Я дуже сильно тебе люблю... Я тебе наздогнала і зараз обійму... О ні, ти занадто сильний... Але мені потрібно обіймати тебе знову і знову...»

Така гра розвіє всі сумніви дитини в тому, що батьки її люблять (часто діти погано поводяться саме з цієї причини). Ця гра може залагодити будь-які суперечки між дитиною і батьками.

Розширена версія з участю обох батьків

Жартома боріться зі своїм чоловіком за те, хто схопить і обійме дитину: «Я хочу його обійняти! – Ні, я хочу! - Я люблю його більше! – Ні, я!"

Коли дитина відмовляється від усього, що ви їй пропонуєте

Скажіть дитині: «Здається, у тебе такий настрій, щоб на всі мої пропозиції говорити «ні». У мене є ідея. Говори «ні» стільки, скільки хочеш. Я буду говорити тобі «так», а ти у відповідь можеш говорити «ні» таким же голосом. Якщо я буду говорити низьким або писклявим голосом - говори так само».

Коли дитина занадто схвильована або збуджена

Скажіть дитині: «У тебе зараз так багато енергії. Куди ми можемо її застосувати? Ти хочеш побігати? Підемо разом у двір - там ти зможеш нормально побігати».

Знайдіть безпечне місце, де немає інших дітей, які будуть її дратувати. Дозвольте їй бігати навколо вас, стрибати і робити все, що вона захоче. Коли дитина втомиться, обійміть її і скажіть: «Коли у тебе багато енергії - це так весело. Але коли ти дуже збуджений, тобі потрібно трохи допомогти, щоб ти заспокоївся. А тепер зроби три глибокі вдихи, щоб розслабитися. Вдихай через ніс, видихай через рот. 1...2...3... Добре. Відчуваєш себе спокійніше? Тепер підемо додому і трохи почитаємо».

Коли і у вас, і у дитини багато енергії

Дозвольте дитині показати свою силу і здолати жахливого монстра:

  • доганяйте дитину, гарчіть на неї і повторюйте низьким голосом, що ви знайдете її і покажете, хто тут головний. Але коли ви переслідуєте її, завжди дозволяйте дитині перехитрити або перемогти вас і втекти;
  • дайте дитині пульт від телевізора і скажіть, що з його допомогою вона може зупинити вас. Дозвольте дитині керувати вами за допомогою пульта;
  • коли дитина дає вам «п'ять», зробіть вигляд, що вона мало не збила вас з ніг;
  • дайте дитині подушку - нехай вона вдарить вас нею. Падайте щоразу, коли вона вас вдарить. Продовжуйте гру, поки дитина веселиться. Говоріть їй: «Ти такий сильний! Я не можу встояти на ногах, коли ти мене штовхаєш!»

Коли дитина шахраює у грі

Скажіть дитині: «Схоже, у нас нові правила гри. Але чому ти завжди виграєш? Я ненавиджу програвати!» Зіграйте роль скривдженого невдахи, щоб дитина посміялась над вами.

Коли дитина занадто прив'язана до вас або відчуває сильне занепокоєння, коли вас немає поруч

Вчепіться за руку дитини, намагайтеся виглядати максимально нерозумно. Скажіть їй: «Я знаю: ти хочеш піти погратися, але ти мені потрібен! Я хочу бути тільки з тобою! Будь ласка, залишся зі мною!» Продовжуйте тримати руку дитини. Їй сподобається відчуття, що вона може відпустити або утримати вашу руку. Якщо ви будете вести себе досить нерозумно, вона засміється - і це допоможе зняти напругу перед прощанням. Коли вона остаточно відпустить вашу руку, скажіть їй: «Все добре. Я знаю, що ти повернешся. Ми завжди повертаємося один до одного».

Коли дитина занадто прив'язана до одного з батьків

Один з батьків, до якого прив'язана дитина (припустимо, мама), повинна сісти на диван. Тато повинен стати між нею і дитиною і сказати:

«Ти не зможеш дістатися до мами! Ви обидва мої! Тільки я можу бути з вами! Я не дозволю тобі дістатися до мами!»

Коли дитина спробує дістатися до мами, зробіть вигляд, що намагаєтеся її схопити, але у вас це не виходить. Коли вона підійде до мами, вона повинна посміхнутися дитині, обійняти її, а потім відпустити. Тато при цьому продовжує намагатися схопити її. Коли дитина буде сміятися, це допоможе їй впоратися зі своїми страхами і тривогами.

Коли ваші діти часто б'ються

Коли конфлікт між дітьми тільки виникає, скажіть їм: «Не могли б ви зараз побитися один з одним?» Коли діти почнуть штовхатися, коментуйте їх дії: «Ми бачимо двох братів, які, здається, не можуть порозумітися один з одним. Чи зможуть вони залагодити конфлікт? Залишайтеся з нами, щоб дізнатися відповідь на це питання. Зверніть увагу, як старший хлопчик хоче командувати, а молодший провокує його на конфлікт. З наших джерел стало відомо, що хлопчики не поділили печиво. Чи зможуть вони знайти вихід з цієї ситуації? Чи достатньо вони кмітливі, щоб зрозуміти, що в шафці є ще печиво? Не перемикайтеся...»

Якщо ви зробите це до того, як діти самі почнуть битися, ви зможете викликати сміх у дітей і розрядити атмосферу.

Коли дитина відчуває себе самотньою

Кожен день проводьте 15 хвилин, обіймаючи дитину. Насолоджуйтеся цим часом і не намагайтеся перетворити його на якусь послідовність дій. Просто притисніться до неї і дозвольте зручно вмоститись на ваших колінах. Навіть якщо дитині вже 8 років, поводьтеся з нею, як з маленькою дитиною. Покачайте її на руках. Грайте з нею в ігри, у які ви грали, коли вона була зовсім маленькою. Не лоскочіть дитину - так вона може вийти з-під контролю. Ваше завдання - приділити дитині повну увагу на деякий час. Якщо вам все-таки не вдається підняти дитині настрій, подивіться разом з нею старі дитячі фотографії і скажіть: «Ти був майже такий же милий, як зараз».

Коли дитина багато вередує

Пам'ятайте, що, проявляючи примхливу поведінку, дитина висловлює безсилля. Зауваження про те, що вона вже велика і повинна розмовляти, як дорослі, не допоможуть. Зрозуміло, ви не хочете піддаватися на її примхи. Тому скажіть, що ви вірите, що дитина зможе пояснити, що вона хоче, і нормальним голосом. Запропонуйте їй свою допомогу:

«Куди подівся твій сильний голос? Хвилину тому він був тут. Мені подобається твій сильний голос. Давай разом його знайдемо. Може, під стільцем? Ні... У коробці з іграшками? Ні... Ой! Ти знайшов його! Тільки що ти говорив своїм сильним голосом. І це мені подобається. Скажи мені ще раз, що ти хотів, своїм сильним голосом».

Якщо дитина не може заснути вночі

Побажайте добраніч кожній частині тіла дитини, торкаючись до них і роблячи легкий масаж:

«На добраніч, плече, на добраніч, рука, на добраніч, пальці...»

Не поспішайте, дозвольте дитині розслабити кожну частину тіла, коли ви її називаєте. Чим більше ви розслаблені, коли спілкуєтеся з дитиною, тим краще ви допоможете їй відпустити напругу і розслабитися.

Коли дитина щось вкрала

Перш за все, поговоріть з дитиною. Скажіть їй, що ви розумієте, як вона хотіла цю річ, і тому взяла її без дозволу. Але все одно вона повинна повернути цю річ і ніколи не брати чужі речі без дозволу. Скажіть дитині, щоб у майбутньому вона завжди говорила вам, якщо вона щось захоче.

Але дитина і сама все це знала. Вона просто піддалась спокусі, думаючи, що вкрадена річ задовольнить її потребу. Але від цього вона навіть не стала відчувати себе краще. Тепер її долають сором і тривога. І їй потрібна ваша допомога, щоб впоратися з цими почуттями, перш ніж вона набереться достатньо хоробрості, щоб віддати вкрадену річ.

Запропонуйте дитині гру. Так, вам потрібно навчити дитину правильно поводитися в подібних ситуаціях, але спочатку вам потрібно допомогти їй справитися із соромом і страхом. Розсмішіть дитину. Візьміть м'яку іграшку і розіграйте ситуацію, нібито вона краде речі по всій кімнаті. Тим часом інша іграшка шукає речі: «Я ніде не можу знайти тарілку, де вона?» Купа вкрадених речей знаходиться прямо перед нею.

Коли дитина скаржиться

Дозвольте дитині так поводитись на деякий час:

«Ти сьогодні цілий день скаржишся. Добре, зараз у тебе є останній шанс поскаржитися до кінця дня. У тебе є три хвилини, щоб поскаржитися, так що використовуй цей час по максимуму. Після цього ми будемо до кінця дня спілкуватися спокійним тоном». Встановіть таймер на три хвилини і дозвольте дитині висловити свої почуття.

Коли дитина відчуває труднощі (наприклад, через школу, конфлікти з однолітками або хворобу)

Візьміть дві іграшки і розіграйте ситуацію за ролями. Дітям комфортно в такий спосіб розігрувати ситуації, оскільки використання іграшок віддаляє їх від реальності. Однак деякі діти люблять розігрувати такі ситуації самі, не використовуючи іграшок.

Скажіть: «Давай уявимо, що ми в пісочниці. Я хочу погратися твоєю машинкою, але ти не хочеш ділитися» або «Давай уявимо, що ти вчитель, а я учень» або «Давай уявимо, що ти лікар, а я захворіла». Розігрування ситуацій, які викликають у дитини стрес, допомагає їй краще контролювати свої емоції і допомагає відчути себе сильною в ситуаціях, коли вона відчуває безсилля.

Щоб впоратися з проблемою, що постійно повторюється (наприклад, якщо дитина не хоче вставати вранці або лягати спати)

Коли у вас буде вільний час (наприклад, на вихідних), розіграйте ситуацію за допомогою м'яких іграшок. Дозвольте дитині зіграти роль мами, яка будить дитину, а самі зіграйте роль ледачої дитини, яка не хоче вставати. Не перестарайтеся з роллю, щоб дитина не образилась. Покажіть ситуацію з кумедного боку, щоб ви обидва змогли посміятися над нею і зняти напругу. Розіграйте ситуації, коли дитина йде в дитячий садок у піжамі, коли вона кричить на вас, щоб ви швидше збиралися.

Дайте дитині пофантазувати про те, чого вона не може отримати в реальності. Так ви зможете зняти напругу, і вже в понеділок ви зрозумієте, що дитина більше схильна до співпраці. Крім того, така гра - хороший спосіб подивитися на себе очима дитини.

Щоб заново встановити емоційний зв'язок з дитиною

Влаштуйте з дитиною бійку подушками або просто поборіться з нею - це стане хорошим приводом обійнятися з нею. Також ви можете погратися з дитиною в таку гру: дайте їй у руки подушку, а самі постарайтеся вихопити її. Дозвольте дитині перемогти кілька разів.

Такі ігри викликають у дітей сміх, а тому вони зменшують їх занепокоєння і покращують самопочуття. Не дивуйтеся, якщо дитина захоче гратися з вами в ці ігри знову і знову. Вони знімають стрес, допомагають справлятися з негативними емоціями і приносять дитині багато веселощів.