Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Чотири кроки до очищення рук: захищаємо дітей від вірусів

Спільне дослідження ВООЗ і ЮНІСЕФ 2020 року шокує: майже в половині шкіл світу в учнів немає доступу до води та мила. Спиртовий дезинфектор для рук залишається єдиним способом боротьби з поширенням COVID — 19 у багатьох навчальних закладах.

Під час пандемії санітайзер був визнаний ефективним засобом боротьби з коронавірусом. Але про користь спиртового розчину відомо ще з 2000 року: експеримент з його застосуванням в 20 американських школах показав скорочення пропусків через інфекційні захворювання на 19,8% серед учнів і на 10,1% серед учителів. Він не краще за воду з милом, а лише замінює їх в екстрених ситуаціях: не працює, якщо містить менше 60% спирту і якщо долоні явно брудні, жирні.

Переваги антисептиків переважують ризики

Педіатри радять батькам з обережністю підходити до вибору санітайзерів, використовувати їх не частіше 5 разів на день, відмовитися від продуктів на основі метанолу і від засобів, не рекомендованих вагітним. Такі гелі частенько викликають подразнення шкіри, завдають найбільшої шкоди при проковтуванні. Якщо ви збираєтеся купити найбезпечніший натуральний дезинфектор для рук, це не привід розслаблятися — його теж необхідно застосовувати з розумом та зберігати у безпечному місці.

Як навчити дитину користуватися санітайзером?

Щоб діти усвідомили важливість гігієни, скористайтесь наведеними нижче порадами:

  • подавайте особистий приклад — виконуйте те, що проповідуєте;
  • наберіться терпіння — для формування звички потрібний час;
  • нагадуйте про невидимі мікроби;
  • вивчіть разом віршик, на промовляння якого йде 20-30 секунд, і запропонуйте дитині повторювати його вголос або пошепки, коли вона розтирає рідину в долонях (для антисептичного ефекту важливо виконувати дії впродовж цього часу).

Не купуйте малюкам продукцію з солодкими, фруктовими і будь-якими харчовими запахами, тому що у них з'явиться спокуса спробувати її на смак.