Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання

АНОНС ПОДІЙ

Чого ми можемо навчитися в метелика

Життя пов'язане з безперервним навчанням. Учитися можна в усіх живих істот у Всесвіті – від великих до найменших.

У художній літературі метелик – це загальноприйнятий символ трансформації. Цей образ часто пов'язують зі зміною зовнішності або особистості, зазвичай, на краще.

Історія метелика

Складно сказати, хто вперше в літературі використав образ метелика як символ особистісної трансформації, але багато відомих письменників послуговувалися схожим сюжетом із невеликими варіаціями.

Ось він.

Людина годину за годиною спостерігала, як метелик намагається вийти зі свого кокона. Йому вдалося зробити невеликий отвір у коконі, але цілковито покинути кокон було годі. Після тривалих зусиль знерухомілий метелик, схоже, здався.

Людина захотіла допомогти метелику. Вона розрізала кокон, намагаючись його звільнити. Однак тіло метелика було маленьким, а крильця – слабкими.

Людина гадала, що зараз метелик розправить крильця і полетить. Однак цього не сталося. Його крильця були заслабкими, щоб злетіти.

Нарешті людина зрозуміла, що кокон, який змушує метелика докладати зусиль, аби вирватися з нього, був необхідний, щоб допомогти метелику розвинутися й зміцнити крильця.

Ця історія показує завершальний етап розвитку метелика. Погляньмо, як же тривав його розвиток на самому початку і чим ці етапи нагадують розвиток людини.

  1. Яйце

Перший етап – відпочинок. На цьому етапі ви майже невидимі. Ніхто не бачить ваших здібностей і талантів. Перший етап можна назвати також стадією замріяності: ви мрієте про те, ким станете в майбутньому й чого досягнете.

  1. Личинка

Це етап зростання. Майбутній метелик на етапі личинки споживає багато поживних речовин, забезпечуючи собі ріст і розвиток. Для людини це період, коли вона сприймає багато інформації, формує ідеї та ділиться ними, експериментує, виконує різні дії.

  1. Кокон

Це етап трансформації. На перший погляд, метелик у коконі здається пасивним, але трансформація відбувається зсередини. За сприятливих умов людина виявляє свої творчі здібності. Головне завдання в цей період – захиститися від впливу негативних факторів і сфокусуватися на процесі трансформації.

  1. Перехід (підготовка до польоту)

Із цього етапу й починається історія, описана нами вище. У період підготовки до польоту метелик виходить із кокона. Аналогічно й людина тільки сама у змозі вплинути на те, щоб трансформація відбулася.

  1. Етап продуктивності: метелик

Людина досягає мети. Після цього весь цикл може повторюватися знову й знову.

10 уроків, які нам дає історія про метелика

  1. Кожна людина схожа на метелика, який чекає свого часу. Таланти і здібності, приховані в нас, зможуть виявитися лише тоді, коли ми дозволимо цьому статися.
  2. Сьогодні гусінь, а завтра – метелик. Не втрачайте надії, адже ви не можете знати, що трапиться завтра. Завжди залишайтеся оптимістами.
  3. Життя людини нагадує розвиток метелика: перш ніж ми станемо тими, ким прагнемо, ми переживатимемо безліч змін. Ніщо в нашому житті не назавжди. І якщо ви маєте непростий період у своєму житті, скажіть собі: «І це мине».
  4. Ви повинні хотіти літати настільки, щоб прагнути припинити бути гусінню. Постійне сильне бажання рости – перший крок до розвитку.
  5. Зусилля, що їх ви докладаєте сьогодні, додають вам сили, яка знадобиться завтра. Не здавайтеся. Власне процес досягнення мети гідний цього. Без зусиль немає досягнень.
  6. Ми повинні любити кожен етап нашого розвитку. Не судіть себе суворо. Ви – на шляху до того, щоб стати метеликом. Не зосереджуйтеся тільки на цілі: насолоджуйтеся процесом.
  7. Ми милуємося метеликом, але рідко беремо до уваги зміни, які він пережив. Коли хтось досяг успіху, ми бачимо тільки цей факт, а не докладені зусилля.
  8. Усе, що є у вашому житті, може сприяти вашому розвитку. Використовуйте це. Відкрийте для себе цінність кожного періоду вашого життя.
  9. Не залишайтеся в коконі, відчуваючи в собі сили переродитися в метелика. Дозвольте собі виявити власний потенціал і стати метеликом. Якщо відчуваєте незадоволення від того, що відбувається у вашому житті просто зараз, можливо, настав час перейти на новий рівень.
  10. Те, що гусінь називає кінцем світу, Майстер назве метеликом. Коли ви думаєте, що ситуація стала зовсім безнадійною, можливо, це початок нового, кращого етапу вашого життя.

Як застосовувати ці уроки в повсякденні

  1. Коли у вашому житті трапляються неприємності, вірте, що ви матимете з них користь. Усе, що нас не вбиває, робить нас сильнішими.
  2. Завжди залишайтеся оптимістами. Вірте в те, що, врешті-решт, усе буде добре. Це називається позитивним мисленням.
  3. Коли з вами трапляються неприємності, не здавайтеся. Виявляйте наполегливість. Рано чи пізно ви знайдете вихід.
  4. Навчіться перетворювати важкі обставини на шанси для розвитку.
  5. Намагайтеся бачити позитив у будь-якій ситуації. Після кожної грози виходить сонце. Після кожної важкої ситуації настають світлі часи.
  6. Як би комфортно вам не було в той чи інший момент – завжди прагніть перейти на новий рівень. Пам'ятайте: ви створені для більшого.
  7. Позитивне ставлення до життя – крок до позитивних подій. Ваше ставлення визначає вашу долю. Вам до снаги впливати на неї.